reepjes EN gerolde TONIJN

Zowel het klaarmaken van het hoofdgerecht – in ham gerolde tonijnfilets met een tomaten-paprikasaus – als het voorgerecht – een komkommersla met reepjes tonijn, tuinkers en olijven – vergt niet veel kookkunst en tijd. Beide recepten zijn voor 4 personen.

Aanwijzingen voor het hoofdgerecht: laat de Spaanse Serranoham niet te dun snijden. Wikkel de tonijn in de plakken ham. De tonijn wordt niet met zout bestrooid omdat de ham voor de zoute smaak zorgt. Snijd de ontvelde tomaten in stukken. Maak de paprika's schoon. Verwijder zaadlijsten en stelen. Snijd de paprika's in repen.

Giet olie in een koekenpan en bak hierin de tomaatstukjes en de knoflook uit de knijper. Stoof in de tomatensaus die ontstaat de repen paprika, die knapperig moeten blijven. Breng de groente op smaak met zout en peper. Bak terwijl de groente stooft in een tweede koekenpan in olijfolie op een vrij laag vuur de ingepakte tonijn. Reken op hooguit 5 minuten per kant. Leg de met kappertjes bestrooide tonijnmoten in de groente. Eet bij dit gerecht rijst of brood.

Voor de komkommer-tonijnsalade moeten de komkommers eerst worden geschild. Snijd dan met een dunschiller tagliatelle-achtige repen van de komkommer. Stop met snijden als de komkommerzaadjes zichtbaar zijn. Leg de komkommerslierten in een schaal en bestrooi ze met zout.

Bak in een koekenpan in olijfolie de in repen gesneden tonijnfilet nét gaar. Bestrooi de vis met zout en peper. Maak een vinaigrette van olijfolie, citroensap en een beetje mosterd. Verdeel de komkommer over de borden. Giet vinaigrette op de slierten die worden voorzien van reepjes tonijn, tuinkers en olijven.

    • Anne Scheepmaker