Ramsj

H. van Opstal: Essay RG. Gebonden, Delange 1994, van ƒ110,- voor ƒ60,-. Antiquariaat Frans Melk, Hilversum.

Zeer fraai uitgegeven boek over `het fenomeen Hergé' (aldus de ondertitel). Ischa Meijer noemde het indertijd `Een fantastische biografie. Al zou je niet van Kuifje houden, dan houd je nog van dit boek'. Uitstekende reproducties, uitgebreide signaturenlijst, bibliografie en trefwoordenlijst, 804 voetnoten! Kortom: echte Kuifje-wetenschap.

Mark Hussey: Virginia Woolf Paperback, Oxford Univ. Press 1995, van ƒ59,80 voor ƒ24,95. Nayler & Co Den Haag.

Over weinig schrijfsters is zo veel gepubliceerd als over Virginia Woolf (1882-1941). Hussey heeft hier alle informatie over de Britse romanschrijfter en essayiste nog eens in alfabetisch geordende lemma's bij elkaar gezet. Het boek maakt een zeer gedegen indruk, met een uitvoerige bibliografie (plus een stamboom, een thematisch overzicht etc.). Natuurlijk komen ook alle andere leden van de Bloomsbury group aan bod.

Ann-Marie MacDonald: Fall on your knees. Gebonden, Simon & Schuster 1996, van ƒ59,80 voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam.

`Heftig meesterwerk' en `briljant debuut' schreven de kranten over het boek van de Canadese schrijfster Ann-Marie MacDonald. Zij vertelt over een pianostemmer die met zijn kindbruidje wordt verbannen naar een eenzaam huis op een klif en over de lotgevallen van hun vier dochters. Van de Nederlandse vertaling, `Laten wij aanbidden', werden meer dan 40.000 ex. verkocht.

Stephen Taylor: Shaka's children Paperback, HarperCollins 1995, van ƒ38,65 voor ƒ12,50. Het Martyrium Amsterdam.

Goed ontvangen geschiedenis van de zoeloes. Hoofdfiguur is Tsjaka (1787-1828), de vorst die de stam tot een hechte militaire en politieke eenheid maakte. Tsjaka is altijd afgebeeld als een meedogenloze veroveraar, maar volgens Taylor waren de eerste blanken juist zeer onder de indruk van zijn `beschaafdheid' en gastvrijheid. Met twee (bescheiden) fotokaternen.

Marc Chagall: The Fables of La Fontaine. Gebonden, New Press 1997, van ƒ72,80 voor ƒ24,95. Het Martyrium Amsterdam.

Eind jaren twintig maakte Marc Chagall voor een editie van de fabels van La Fontaine honderd gouaches. Ze staan hier bij elkaar, naast een Engelse vertaling van de fabels. De typograaf is helemaal uit zijn dak gegaan, maar het resultaat is zeker bijzonder, hoewel moeilijk leesbaar. Met twee inleidende essays over het werk van Chagall.

J.J.E. van Everdingen (e.a.): Op het lijf geschreven. Paperback, Boom 1995, van ƒ39,50 voor ƒ15,-. Steven Sterk Utrecht.

Machtige mensen hebben hun eigen arts. In dit boek worden 26 `lijfartsen' geportretteerd, samen met hun beroemde patiënten. Aan bod komen onder meer de lijfartsen van Marcus Aurelius, Rabelais, Vincent van Gogh, Himmler, Hitler, Churchill en Marilyn Monroe. Het boek besluit met een stukje over Ted Troost, de medische begeleider van Marco van Basten.

Guido Vanheeswijck: Lachen om de wereld. Paperback, Pelckmans 1995, van ƒ38,90 voor ƒ12,50. Het Martyrium Amsterdam.

Volgens de Vlaamse filosoof Vanheeswijck manisfesteert de lach zich de laatste decennia als een centraal thema in de Europese cultuurfilosofie en wel als metafoor `voor het Europese vermogen tot twijfel, openheid en zelfkritiek'. Voor het zwaardere filosofische werk moet men bij Steven Sterk in Utrecht zijn. Daar zijn God, de dood en de tijd van de Franse fenomenoloog Emmanuel Levinas én de biografie van Marie-Anne Lescourret over Levinas afgeprijsd van ƒ59,- voor ƒ25,- (per stuk).

Eelco Runia: De pathologie van de veldslag. Paperback, Meulenhoff 1995, van ƒ39,90 voor ƒ15,-. Scheltema Amsterdam.

Pittige studie over Tolstojs Oorlog en vrede. Hij beschrijft in dit meesterwerk een traumatische episode in de geschiedenis van Rusland: de invasie van Napoleon in 1812, de slag bij de Borodino en de brand van Moskou. Runia onderzoekt de vraag of indivuele ervaringen verwerkt en verteerd kunnen worden tot samenhangende historische verhalen.

Della Thompson (ed.): The Concise Oxford Dictionary. Gebonden, Clarendon Press 1998, van ƒ67,25 voor ƒ19,50. Het Martyrium Amsterdam, De Boekenmarkt Den Haag.

Gecorrigeerde uitgave van de negende editie van een van de meest gezaghebbende handwoordenboeken van het hedendaagse Engels. Heldere typografie, kort en zakelijk, heldere definities van zo'n 140.000 woorden en uitdrukkingen– Oxford maakt gewoon erg goede woordenboeken met handige snufjes en diverse nuttige bijvoegsels.

Bernard Levin: Enough said. Gebonden, Jonathan Cape 1998, van ƒ59,50 voor ƒ22,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Bundeling van 51 stukjes van de Britse journalist Bernard Levin, een bekende columnist van The Times. Het gaat alweer om z'n negende bundel, maar dit is de laatste, schrijft hij. De stukjes gaan over van alles en nog wat: misdaad, Beethoven, Wagner, Internet en zwemkleding.

    • Ewoud Sanders