Product Parijse druk

Aerospatiale Matra ontstond in juni als resultaat van vier jaar druk van hogerhand om tot één sterke, Franse vliegtuig-, helicopter-, satelliet- en geleide wapenproducent te komen. Het was altijd bedoeld als aanloop naar een Europese hergroepering.

De curieuze vormgeving van het bedrijf is het gevolg van de historisch bepaalde sterke rol van de Franse staat in de hele sector. Die invloed reikt verder dan de pure staatsbedrijven, zoals Aerospatiale. Ook de particuliere bedrijven in de defensie-sector gehoorzamen aan de regisserende hand van de overheid. Zo werd de leiding over de staats-vliegtuigbouwer Aerospatiale toevertrouwd aan Matra, de defensie-poot van het high tech- en media-imperium van de Franse zakenman Jean-Luc Lagardère (71). Met een belang van 33 procent kon Lagardère het veel grotere Aerospatiale gaan besturen als een private onderneming. Voorwaarde was dat hij het zou doen opgaan in een Europese hergroepering. Daarin is de rol van de staat opnieuw groter dan die van Lagardère. Hoewel Matra van oudsher hoog ontwikkelde satellieten en raketten bouwt, vragen sommigen zich nog steeds af of Lagardère in zijn hart meer defensie-industrieel of beleggen.

Aerospatiale Matra had het regelmatig aan de stok met Airbus-partner Dasa over de productieplaatsen van vliegtuigen zoals de A318 en de nog op de tekentafel staande AX33. Na de fusie is dat waarschijnlijk verleden tijd.