Politie houdt voorgangers van kerk aan

Bij een inval tijdens een dienst van de Braziliaanse Santo Daimekerk in Amsterdam heeft de politie vorige week twaalf liter geestverruimende thee in beslag genomen en twee Nederlandse voorgangers gearresteerd.

De politie viel binnen tijdens de ceremonie, op het moment dat de drank Ayahuasca werd aangeboden aan de volgelingen. Ayahuasca is een bittere thee die wordt gemaakt uit lianen en bladeren in het Braziliaanse regenwoud. Het heeft een sterk hallucinerend effect.

De twee voorgangers werden na drie dagen vrijgelaten, maar zijn wel in staat van beschuldiging gesteld wegens overtreding van de opiumwet. Volgens de politie bevat Ayahuasca het bestanddeel DMT (dimethyltriptamine). Volgens de opiumwet valt DMT in dezelfde categorie als cocaïne en heroïne. DMT komt van nature in veel verschillende planten voor. Het bezit van deze planten is niet strafbaar, maar het bewerken ervan om ze geschikt te maken voor consumptie volgens justitie wel.

Het drinken van Ayahuasca is een belangrijk onderdeel van het ritueel van de Santo Daimekerk. Tijdens zang raken de aanwezigen onder invloed van het drankje dat volgens de aanhangers zowel lichamelijk als geestelijk een geneeskrachtige werking heeft. Tijdens de dienst vorige week woensdag waren zeventig mensen aanwezig.

Volgens de Leidse toxicoloog F. de Wolff, die voor het ministerie van Volksgezondheid de gevaren van psycho-actieve stoffen onderzocht, bevat Ayahuasca verschillende natuurlijke hallucinogene stoffen, waaronder DMT. ,,Het is niet verslavend en volgens mij vormt het ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Het is net als met paddestoelen in Mexico. Ayahuasca wordt al eeuwenlang door Indianen in het Amazonegebied gebruikt'', aldus De Wolff.

De politie besloot tot de inval na een anonieme tip. ,,Wij kregen informatie dat daar verdovende middelen naar binnen werden gevoerd en werden uitgedeeld'', aldus een politiewoordvoerder. Van wie de tip afkomstig is wil de politie niet zeggen. De Santo Daimekerk heeft nooit een geheim gemaakt van het gebruik van Ayahuasca. Op het Internet en in verschillende media doen aanhangers verslag van hun ervaringen. De inval is volgens de woordvoerder niet bekend gemaakt ,,omdat heel veel niet bekend wordt gemaakt''.

Wanneer de twee leiders van de kerk worden voorgeleid is nog niet bekend. Volgens hun advocaat A. van der Plas wordt het ,,een heel fundamenteel proces'' over godsdienstvrijheid. ,,Als we zo aan de gang gaan kunnen we wel elke graspriet in beslag nemen. Dat is een droeve ontwikkeling.''