Plotselinge sterfgevallen in de Iraakse top

Een hoge medewerker van de Iraakse president Hussein, wiens dood als gevolg van een hartaanval recentelijk werd gemeld, is in feite doodgefolterd door Saddams geheime dienst. Dat melden Iraakse dissidenten in Jordanië.

De dood van Rafi Dahham al-Tikriti, een lid van Saddams clan, werd dinsdag gemeld door de Iraakse staatstelevisie. De televisie prees hem als ,,efficiënte en toegewijde employé die de principes van de partij en de revolutie was toegedaan''. Maar een dissident die Rafi Dahham al-Tikriti en zijn familie persoonlijk kende, zei dat hij eerder deze maand was ontslagen als chef van de inlichtingendiensten en gevangen gezet in een detentiecentrum van Saddams zoon Qusay. Na zijn ontslag was Tikriti nooit meer thuis gekomen. ,,Hij stierf onder foltering en zijn familie kreeg de raad er geen problemen over te maken'', aldus de dissident, zelf een vroegere hoge regeringsfunctionaris. De familie kreeg maandag zijn lijk overhandigd, een week na zijn verdwijning.

Het relaas van de dissident wordt geschraagd door een bericht in de in Londen uitkomende Arabische krant Al-Hayat, dat hij was beschuldigd van connecties met de daders van een aanslag op Saddams oudste zoon Uday in 1996. Uday werd daarbij zwaar gewond.

Tikriti was Iraks ambassadeur in Turkije, waar hij volgens dissidenten tevens de leiding had over het Iraakse spionagenetwerk in het buitenland. In 1996 werd hij naar Bagdad teruggeroepen, waar hij hoofd werd van de inlichtingendienst. Zijn voorganger, generaal Taha al-Hababi, stierf in 1997 eveneens onder mysterieuze omstandigheden.

In de Iraakse top zijn de laatste tijd meer plotselinge sterfgevallen gemeld. Een maand geleden verdronk de burgemeester van Bagdad, generaal Qassem Awad Yassim, terwijl hij in een meer bij de hoofdstad aan het zwemmen was, aldus de Iraakse officiële media. Zijn assistent was een paar dagen tevoren overleden. Volgens de in Londen gepubliceerde krant As-Sharq is diens familie ervan overtuigd dat hij door Saddams agenten is vergiftigd. (AP)