Pater: boer in het nauw mag de wet overtreden

Boeren mogen de wet overtreden om hun bedrijf te redden. Dat vindt pater Xavier van der Spank, de scheidend pastoraal adviseur van de Zuidelijke land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) in Noord-Brabant. ,,Ik heb er alle begrip voor als boeren in het nauw gebracht worden, zoals nu door de mestplannen van het kabinet.''

Het democratisch bestel is ,,best aardig'', vindt Van der Spank. Maar Nederland moet volgens hem niet denken dat een meerderheid in het parlement per definitie gelijk heeft. Van der Spank: ,,Het kan best zijn dat de meerderheid een besluit neemt dat onrechtvaardig is. Kijk naar de mestplannen.''

Waar haalt men het recht vandaan om de boeren in zeer korte tijd ineens dertig procent van hun inkomen af te pakken, vraagt de pastoraal adviseur zich af. ,,Stel je voor dat ineens twintig procent van alle auto's wordt verboden of ambtenaren dertig procent van hun pensioen moeten inleveren. Als je dat verlangt, vraagt je het onmogelijke. Dat boeren daardoor burgerlijk ongehoorzaam worden, daar heb ik begrip voor.''

Boeren willen best veranderen, denkt pater Van der Spank nog. ,,Ook zij zien in dat het om milieuredenen anders moet, alleen moeten ze daar een redelijke tijd voor krijgen.''