Opnieuw strop voor Z-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft opnieuw te maken met een financiële tegenvaller. De kosten van een nieuw computersysteem dat afgelopen zomer in gebruik is genomen zijn opgelopen tot 6,5 miljoen gulden. Aanvankelijk was hiervoor slechts een bedrag van 1,2 miljoen gulden begroot.

De provincie besloot in 1996 om voor een bedrag van 1,2 miljoen gulden een systeem voor financiële registratie voor de afdeling financiën aan te schaffen. Het computersysteem kreeg echter dusdanig veel technische problemen dat het budget met 2,6 miljoen gulden werd overschreden.

Vervolgens werd in het begin van 1998 besloten te stoppen met het project. De 2,6 miljoen gulden betaalde de provincie met de winst uit het bankieren. De bankiersaffaire leidde vorige week onder meer tot het aftreden van Leemhuis, de Zuid-Hollandse commissaris van de koningin.

Uiteindelijk heeft de provincie besloten alsnog een doorstart te maken met het computersysteem. Om het systeem functioneel te maken moest er een bedrag van 2,7 miljoen gulden extra worden uitgetrokken. Daarmee heeft het systeem, dat sinds 1 juni in gebruik is genomen, in totaal 6,5 miljoen gulden gekost. De 2,7 miljoen gulden voor de doorstart worden volgens een woordvoerder van de provincie betaald uit de algemene reserves. Volgens de woordvoerder zijn de grootste problemen met het computersysteem verholpen.