NAVO blij met samengaan

De NAVO verwelkomde gisteren in Brussel het nieuws van de voorgenomen fusie tussen het Duitse Dasa en het Franse Aerospatiale Matra omdat die de efficiencyverbetering in militaire productie stimuleert waar Europa allang naar streeft. Het samengaan elimineert volgens een defensieplanner in Brussel kostbare duplicering en stelt de NAVO-bondgenoten in staat hun uitrusting, zoals de bedoeling is, voor 2015 te standaardiseren.

De vraag naar militaire vracht- en tankervliegtuigen, helikopters en geavanceerde elektronica groeit sterk nu de NAVO haar strijdkrachten mobieler en over grotere afstanden wil inzetten. En de nieuwe Frans-Duitse combinatie hoopt een belangrijk deel van die uitrusting te leveren. Een NAVO-functionaris: ,,Deze fusie is geen verrassing. Beide partners werken al een kwart eeuw nauw samen. Men kent elkaar niet alleen op het niveau van de bestuurskamer maar ook op dat van het ontwerpbureau. Anders dan bij vele financieel gedreven fusies kent men elkaar aan weerszijden van de Rijn al goed.'' De fusiepartners werken op veel gebieden al samen. (Reuters)