Leuke parodieën in melig verhaaltje

Echtpaar heeft kind met zeldzame ziekte en wordt meegezogen in een media-hype die hen tot Bekende Nederlanders maakt – aldus het veelbelovende uitgangspunt van de cabareteske voorstelling PRimeur. Ellen Pieters en István Hitzelberger, die eerder als duo op De Parade verschenen, schreven de tekst en spelen alle rollen. Tosca Niterink, die buiten beeld verdween sinds ze niet meer met Arjan Ederveen samenwerkt, regisseerde het tweetal en dat is te merken: de sfeer van het schuifdeurentoneelstukje, die Niterink zelf zo vaak met Ederveen opriep, heerst ook hier. De koddige meligheid van het tuttige huiskamerachterdoek en het kinderlijke rollenspel moeten het doen.

Al gauw blijkt dat het verhaallijntje hoofdzakelijk dient ter rechtvaardiging van een reeks parodistische scènes. Prompt veranderen de bezorgde ouders immers in populaire flapdrollen die zich gretig tussen het artiestenvolk mengen. Dat schept ruimte voor komische persiflages op Hedy d'Ancona, Dieuwertje Blok, Jenny Arean, Martin Simec en Herman van Veen, een mallotig stukje moderne dans (ook in Borreltijd al eens met zotte ernst nagedaan) en een pompeus musical-duet à la The Phantom of the Opera, ditmaal gebaseerd op I.M. van Connie Palmen (,,oh Ischa, dit gaat mis, ja'').

Dat is vaak zeer om te lachen. Maar in het raamwerk om die nummers heen spelen Pieters en Hitzelberger vooral zouteloze dialoogjes, waarbij het wachten is op de volgende parodie. Want dat ouderpaar en die media-hype, ach, dat is alleen maar een excuus.

Voorstelling: PRimeur, door Ellen Pieters en István Hitzelberger. Regie: Tosca Niterink. Gezien: 14/10 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 17/12. Inl. (020) 4211221.

    • Henk van Gelder