Kluivert biedt medespelers excuses aan

Patrick Kluivert heeft gisteren spijt betuigd en zich verontschuldigd bij zijn ploeggenoten van Barcelona. De Nederlandse spits ontkent dat hij tijdens de `wedstrijd van de eeuw' in Barcelona tegen Real Madrid (2-2) van afgelopen woensdag de Spaanse scheidsrechter Díaz Vega heeft beledigd.

Kluivert werd bij de stand 2-1 uit het veld gestuurd nadat hij luid en heftig gesticulerend zijn beklag had gedaan over een tackle van Real-speler Ivan Campo. In werkelijkheid was het een onschuldige sliding van de Madrileen. Gisteren trok de international het boetekleed aan, maar hij hield vol dat hij niet stond te schelden tegen de arbiter.

,,Ik heb er spijt van, niet alleen voor mezelf maar voor het team'', zei Kluivert. ,,Het was een wedstrijd vol emotie. Natuurlijk heb ik wat geroepen, maar dat was niet aan het adres van de scheidsrechter gericht. Ik heb hem niet beledigd'', voegde hij er aan toe.

Televisiebeelden gaven niettemin duidelijk aan dat Kluivert in woord en gebaar Díaz Vega langdurig belaagde. Het Barcelonese voetbalblad El Mundo Deportivo meldde gistermorgen dat aan de hand van een liplees-analyse te zien was dat Kluivert de scheidsrechter beledigde. Volgens de analyse zou de spits van Barcelona duidelijk ,,me cago en tu puta madre'' hebben toegeschreeuwd, ,,ik schijt op jouw hoerenmoeder'', hetgeen in Spanje als een grove belediging geldt.

Kluivert krijgt vandaag te horen wat de gevolgen zijn van de rode kaart, zijn eerste bij Barcelona. Doorgaans wacht de speler na een rode kaart een schorsing van twee of drie duels. De leiding van Barcelona vreest dat de tuchtcommissie van de Spaanse bond Kluivert voor meer duels zal straffen. Alleen al een protest of een wegwerpgebaar is voor Spaanse scheidsrechter aanleiding een gele kaart te geven. Op een scheidsrechter aanraken staat een uitsluiting. Díaz Vega liet in het geval Kluivert de speler eerst begaan en greep pas in toen de Nederlander begon te schelden. De Spanjaard staat hoog aangeschreven in de scheidsrechterswereld.

Ploeggenoten voelden zich na afloop van de wedstrijd ernstig benadeeld door Kluivert. Toen de spits van het veld werd gestuurd stond Barcelona met 2-1 voor tegen Real Madrid. Real kwam vlak voor tijd op gelijke hoogte door een doelpunt van Raúl. Aanvoerder Guardiola duwde Kluivert weg toen deze naar aanleiding van de uitsluiting nog eens verhaal wilde halen bij de scheidsrechter. In de kleedkamer werd Kluivert door zijn ploeggenoten tot de orde geroepen.

Kluivert kreeg vorig jaar in de eerste wedstrijd van het WK in Frankrijk ook een rode kaart. Hij werd geprovoceerd door de Belg Lorenzo Staelens, die de Nederlander herinnerde aan eerdere uitspattingen in diens privéleven. Kluivert reageerde daarop door de Belg een duw te geven, waarna de spits van het Nederlands elftal door de scheidsrechter van het veld werd gestuurd.