Internationale beurzen

LONDEN

De toespraak waarin de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan banken gisteravond maande om geld opzij te zetten voor het geval van een aandelencorrectie, miste vanmorgen zijn uitwerking niet in Europa. Wall Street liet slechts een zwak herstel zien na twee dagen van koersdalingen, en moest nog reageren op Greenspans uitlatingen. Londen deed dat al wel: de FTSE-index was 1,9 procent lager op 5926 punten.

FRANKFURT

Ook Duitse aandelen moesten terug. De DAX-index was 0,8 procent lager op 5179 punten. De nog steeds slechte obligatiemarkt zorgde voor een terughoudende stemming, en beleggers wachtten op de Amerikaanse producentenprijsindex, die nieuwe aanwijzingen oplevert voor het rentebeleid in de VS. DaimlerChrysler reageerde nauwelijks op de bekendmaking van de Duits-Franse fusieplannen in de vliegtuigindustrie.

PARIJS

Dat de termijnhandel in de Amerikaanse S&P-500 index wees op een opening van 60 punten lager voor het Dow Jones-gemiddelde vanmiddag, was in Parijs reden om de CAC-index met 0,6 procent af te waarderen op 4555 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio was vanmorgen nerveus door de uitspraken van Alan Greenspan. Het Nikkei-gemiddelde zakte 178,69 punten (1 procent) tot 17.601,57. Beleggers in Azië waren vooral benieuwd hoe Greenspans waarschuwing voor de hoge aandelenkoersen gaat uitpakken op de beurs in New York. Gunstige rapporten van het Japanse economische planbureau en de centrale bank konden daar niet tegenop. Vooral de bankaandelen moesten het ontgelden, na de euforie over de creatie van de nieuwe bankgigant Sakura-Sumitomo de dag ervoor.

In Hongkong sloot de Hang-Sengindex de handel af met een verlies van 1,5 procent. De beursindex in Zuid-Korea verloor 0,39 procent. In Sydney zakte de beursindex 1,34 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren maar licht hersteld van de forse verliezen op de voorgaande twee dagen. Het Dow Jones-gemiddelde sloot met een winst van 54,45 punten (0,53 procent) op 10.286,61, maar miste het nieuws van Greenspans uitspraken die de centrale bankier nabeurs pas deed. Computerfabrikant Apple, die woensdag nabeurs met meevallende cijfers kwam, won 14 procent in koers.