Ik heb acht ezels

,,Ik heb acht ezels thuis. Ik heb ze allemaal eerst geborsteld en toen nog de veulentjes uitgelaten,'' schrijft Natascha (8 jaar) over wat ze met haar dier deed op dierendag, zoals we op de Kinderpagina vroegen. Natascha heeft veel dieren: acht ezels met veulens, een hond, een konijn drie vogels en Kuifje de kip. Ze is niet de enige briefschrijfster met zoveel dieren. Natascha woont in Peize in Noord-Drenthe, en bijna alle kinderen in haar groep van de basisschool Altena hebben veel dieren thuis. ,,Ik vind dierendag wel leuk maar ik doe niet veel met m'n dieren omdat ze al veel aandacht krijgen, en ze krijgen al veel eten. We hebben 2 paarden, 2 honden en 10 kippen,''schrijft Dennis, een andere leerling uit Peize. Hij is een uitzondering, want de meeste briefschrijvers knuffelen, aaien en voederen heel veel extra op dierendag, Soms is dat aaien moeilijk, want Lodewijk (10) uit Peize heeft ook salamanders en hagedissen in een terrarium, en de langste hagedis van 25 cm kan hard bijten. Cindy Suurd uit Peize gaf haar drie katten extra kattensnoepjes en haar vogeltje mocht in bad `want hij was best wel vies'. Jaap (11 superjaren oud, schrijft hij) uit Peize heeft ook veel dieren die verwend werden, ondermeer een hond, een afscheidscadeau van zijn overleden moeder.

Kinderen uit de stad hebben minder dieren thuis, vooral cavia's, honden en poezen. Dat blijkt uit de brieven van groep 6 van De Morgenster uit Zwolle. Hanneke Ophoff uit die klas heeft haar hamster ('het liefste huisdier ter wereld') na het eten de tanden gepoetst met een nat watje en zijn nagels geknipt. Monica Wieten uit Zwolle is met haar paard over de dijk gereden, en haar hond kreeg een bot - maar dat raakte die kwijt.

Van Thomas Kluck (8 en half) uit Heemstede kregen we de langste brief van vier kantjes over zijn vier dieren. Zijn bouvier Rakscha, 9 jaar en grijs om de snuit (hij is van zijn overleden oma) heeft hij `gezogen met de stofzuiger! dan worden haar ogen helemaal schuin van plezier'. En zijn andere hond, Thamar (1 jaar), een Jack Russell, heeft op zijn bed gelegen, onde het dekbed. ,,Dat mag dus niet van mijn moeder! Maar het is dus wel gebeurd! Thamar zuchtte van blijdschap!''

We willen alle kinderen bedanken voor hun mooie brieven. Thomas Kluck wint de prijs, hij krijgt voor zijn dieren wat toegestuurd. En de troostprijs gaat naar Monica's hond, die zijn bot kwijt was.

    • Paul Steenhuis