Euro hoger na uitspraken Greenspan

De euro is vanmorgen gestegen naar ruim 1,0850 dollar per euro. Dat is de hoogste koers tegenover de Amerikaanse dollar sinds 24 maart. Directe reden voor de koersstijging was een toespraak van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan gisteravond in Washington. Greenspan zei daar de commerciële banken te adviseren om extra fondsen opzij te zetten voor het geval er een grote correctie komt op de aandelenmarkten. Hoewel Greenspan benadrukte zo'n correctie niet te voorspellen, zei hij dat het `onvermijdelijk' is dat een plotseling vertrouwensverlies van beleggers zich van tijd tot tijd voordoet en dat financiële instellingen die mogelijkheid moeten incalculeren.

Zijn opmerkingen, die nabeurs plaatsvonden, leidden tot een scherpe daling in het termijncontract voor de Amerikaanse S&P 500-beursindex, dat wereldwijd rond de klok wordt verhandeld. De koersverliezen in het termijncontract wezen vanmorgen op een scherp lagere opening van Wall Street, dat op dinsdag en woensdag al bijna 4 procent in koers verloor en gisteravond nauwelijks wist te herstellen.

De dollarkoers hangt al enige tijd sterk samen met de bewegingen van de Amerikaanse aandelenkoersen. Handelaren gaan er van uit dat een correctie op Wall Street samen zal gaan met een zwakkere dollarkoers. De euro profiteerde ook licht van een bevestiging van de neiging van de ECB om binnen afzienbare tijd de rente op te schroeven. In het jongste maandbericht herhaalde de centrale bank dat de inflatie in het eurogebied de komende maanden op kan lopen, en dat de monetaire omstandigheden op dit moment `genereus' zijn.