Damrak siddert na rede Greenspan

De voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, was vanmorgen de grote boosdoener op het Damrak. Greenspan waarschuwde gisteravond dat banken geld opzij moeten zetten voor het geval de aandelenkoersen corrigeren. Samen met voortgaande verliezen op de obligatiemarkt leidde dat tot een ongunstige stemming op het Damrak. Daar was de sfeer traditioneel toch al wat gespannen, door de expiratie van oktober-opties vandaag. De AEX-index moest dan ook over een breed front terug, met 6,83 punten tot 540,42 punten en leek een verdere verzwakking tegemoet te gaan. De voortekenen voor Wall Street waren vanmorgen niet best. Op de obligatiemarkt bleef de stemming slecht, bij een tienjaarsrente van nu 5,57 procent. Ook de stijgende koers van de euro tot 1,0866 dollar, die in de regel slecht is voor de dollargevoelige aandelen op het Damrak, droeg bij aan een negatief sentiment.

Op het Damrak was echter geen sprake van een verkoopgolf. Het ontbrak er vooral aan kopers.

Philips had nog steeds last van een verlaagd beleggingsadvies van Morgan Stanley eerder deze week. Het aandeel stond vandaag aan het eind van de ochtend met een verlies van 1,35 euro op 89,05. Philips is daarmee binnen een week tijd 10 procent minder waard geworden.

Ook andere fondsen in de hightechhoek kregen forse verliezen. ASM Lithography ging bijna 3 procent terug op 62,40 euro. Getronics raakte ruim 2,5 procent kwijt op 49,85 euro.

Ahold en Unilever, waarvan de aandelenkoersen vrijwel op het laagste punt van het jaar zijn aangekomen, gingen in deze bedrukte markt ook verder omlaag. Ahold verloor 17 eurocent op 28,28 euro, terwijl Unilever een halve euro inleverde op 59,20 euro.

Koninklijke Olie deinde zoals de laatste tijd gewoonlijk mee op de golven van de olieprijs. Die olieprijs daalde, en `olies' dus ook: met 2 procent tot 53,75 euro.