Campagne Blair voor EU

Wordt het `Britain in Europe' of de `Battle for Britain'? De campagne van de Britse premier Tony Blair om Groot-Brittannië steviger te verankeren in de Europese Unie heeft concurrentie gekregen van de strijd van Tory-leider William Hague voor het behoud van het Britse pond, wat in Hague's visie gelijk staat aan het behoud van Groot-Brittannië.

,,Ons is voorgehouden dat Europa slecht is voor de Britse economie'', zei Blair in een toespraak. ,,Dat deel uitmaken van Europa ten koste zou gaan van onze Britse identiteit. En dat, als gevolg daarvan, Groot-Brittannië deelname aan de euro zou moeten uitsluiten en zich zou moeten voorbereiden op het verlaten van de Unie.''

Blair, die zich heeft verzekerd van de steun van pro-Europese Conservatieven als Michael Heseltine en Kenneth Clarke, wil duidelijk maken dat de EU een politieke en economische noodzaak is voor een welvarend Groot-Brittannië (,,3,5 miljoen banen en meer dan 50 procent van de export'').

Dat kan niet helemaal verhullen dat de premier zich de afgelopen tijd heeft moeten verdedigen tegen de harde anti-Europese opstelling van Hague, die daarmee bij de Europese verkiezingen deze zomer onverwachts succes boekte. Wat bedoeld was als een campagne om de Britten op de euro voor te bereiden, is veranderd in een hernieuwde uitleg waarom de EU goed is voor de Britten.

Blair beschuldigt Hague ervan een geheime agenda te hanteren om de Britten Europa uit te jagen. De Tories verwijten Blair dat hij onder het mom van een Europese campagne de Britten klaarstoomt voor de euro, zonder dat openlijk te zeggen. (Reuters, AP)