Broodbeleg

Lonkt ABN Amro-voorzitter Jan Kalff echt naar de Franse bank Société Générale of hangt hij het eerste rookgordijn voor de ware plannen? Fuseren is spannend, maar fuseren met een binnenlander is wel veiliger dan met een buitenlander. Zeker voor bankiers die graag onnodige risico's mijden.

Kalff heeft nog een maand of zes om vanuit zijn nieuwe kantoor aan de Amsterdamse Zuidas zijn collega aan de overkant van de snelweg, ING's Godfried van der Lugt, te polsen. Liefst met handgebaren, dan is de kans dat de informatie uitlekt het kleinst. Automobilisten die voorkennis zoeken: kijk in de lucht, niet op de weg.

De urge to merge is afgelopen week weer intenser geworden, doordat twee andere kandidaten afvielen. De Rabobank gaat met Duitsers in zee en wil kennelijk bewijzen dat zij de uitzondering is op de regel dat Duits-Nederlandse combinaties mislukken (Fokker-Dasa, Hoogovens-Hoesch). En Aegon, eigenaar van bankier Spaarbeleg, gaat samenwerken met Albert Heijn bij de verkoop van financiële producten in de supermarkten. Hoe lang blijft Ahold-topman C. van der Hoeven nog commissaris van zijn nieuwe concurrent ABN Amro?

Exclusief voor onze bladen kunnen wij hier overigens melden dat de samenwerking van Aegon en Albert Heijn nog veel verder zal gaan. Nu de Europese supermarkten op hun eigen thuismarkten samenklonteren moet Ahold een list verzinnen om bij te blijven.

De samenwerking met Shell smaakt naar meer: als benzinepompen voor Albert Heijn kunnen spelen, waarom tussenpersonen dan ook niet? Die brengen de boodschappen 's avonds gewoon bij de mensen thuis. Samen met de Aegon-polis. Synergie en kostenvoordelen zijn er voor deze kostensnijders volop. Zo kunnen het logo en de naam AH gewoon blijven: Aegon Heijn.

Menno Tamminga