Bijzonder ei

Een gewoon ei eten is makkelijk, je hoeft er niet echt bij na te denken. Maar je hebt natuurlijk ook bijzondere eieren. Er bestaan zelfs zeer bijzondere eieren. Al blijven het gewone eieren die je maar één keer kunt eten, dan zijn ze op.

Een andere Marcel, Broodthaers, eveneens te zien in de Bahnhof, heeft dit probleem ooit gepareerd door 300 voorwerpen tentoon te stellen, van dure schilderijen tot prullaria, die allemaal een adelaar afbeeldden. Bij ieder voorwerp stond een plaatje met de tekst: `This is not a work of art' (Düsseldorf, 1972). Zover was het toen al gekomen, dat kunstenaars zaaltjes inrichtten om objecten te vrijwaren van de kunst, aangezien de hele wereld daarbuiten al kunst was. En dat niet alleen, de hele wereld was ook kunstenaar. Dat kwam door Joseph Beuys, nu te bewonderen in alle Jahrhundert-musea, die de boodschap van Duchamp nog had uitgebreid door te zeggen dat als ieder object in principe een kunstwerk was, ook ieder mens een kunstenaar kon zijn.

    • Philip Mechanicus