`Amerikaans isolationisme is gevaarlijk'

President Clinton heeft gisteren, een dag nadat de Amerikaanse Senaat het kernstopverdrag verwierp, gewaarschuwd voor de opkomst van ,,een nieuw isolationisme'' in de Republikeinse partij.

Clinton noemde de verwerping van het verdrag ,,een verbijsterende schoffering van onze bondgenoten''. De president zei dat op een persconferentie in het Witte Huis, waar hij zich vastberaden toonde om meteen na de grote politieke nederlaag van woensdag in de tegenaanval te gaan. ,,Met deze stemming heeft de meerderheid in de Senaat zich afgewend van vijftig jaar Amerikaans leiderschap in de strijd tegen de verspreiding van wapens voor massavernietiging'', aldus Clinton.

De Republikeinen geloven volgens de president ,,dat we ons hoofd achter een muur in het zand moeten steken''. Hij noemde het Republikeinse verzet tegen betaling van de achterstallige contributie aan de Verenigde Naties, en de ,,rampzalig ontoereikende'' bedragen die het Congres vrijmaakt voor behartiging van Amerika's buitenlandse zaken.

Trent Lott, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, sprak meteen tegen dat zijn partij isolationisme voorstaat. ,,Maar we willen ook geen internationale cowboys zijn.'' Hij ontkende dat de Republikeinen uit partijpolitieke overwegingen tegen het verdrag hebben gestemd.

Clinton riep andere landen op om niet te hevig te reageren op de uitkomst van de stemming. Hij beloofde dat zijn regering zich zal blijven houden aan het moratorium op kernproeven. ,,En ik doe een beroep op Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en alle andere landen om zich ook te blijven onthouden van kernproeven.''

De president liet er geen twijfel over bestaan dat hij de verwerping van het verdrag ziet als een belangrijk thema voor de verkiezingen van volgend jaar, waarin de Amerikanen een nieuwe president en een nieuw Congres kiezen. ,,Als we een president en een Senaat krijgen die niet voor dit verdrag zijn'', aldus Clinton, ,,dan kan er van alles gebeuren. Dan krijgen we een veel, veel gevaarlijker wereld. Dan krijg je dat Rusland gaat testen, China gaat testen, India gaat testen, Pakistan gaat testen, en dat landen zich gaan losmaken van het non-proliferatieverdrag''.

Vice-president en presidentskandidaat Gore greep de verwerping van het verdrag meteen aan voor zijn campagne. In zijn eerste reeks reclamespotjes, die in Iowa, New Hampshire en bij CNN op de televisie komen, zegt de vice-president dat de verwerping van het verdrag ,,tegen het tij van de geschiedenis in gaat''.