Alliantie Rabo en DG zoekt meer partners

De Rabobank en de Duitse DG Bank willen nog zeker twee partners toelaten om te komen tot een brede Europese coöperatieve financiële groep. Volgens Rabo-voorzitter Hans Smits kan dat al binnen twee jaar het geval zijn.

In een toelichting op het principeakkoord over de gisteren uitgelekte samenwerking met de Duitsers verklaarde Smits dat andere coöperatieve banken, die feitelijk in handen zijn van de lokale kantoren, veelal enthousiast hebben gereageerd op de plannen van Rabo en DG. Op korte termijn zijn er onder meer gesprekken met de Belgische (KBC) en Franse (Crédit Agricole) te verwachten. ,,Nog een grote en een kleine partner zou ideaal zijn'', aldus Smits die geen namen wilde noemen.

Uiteindelijk doel is om tot een Europese coöperatie te komen die de internationale klanten zo mogelijke gezamenlijk bedient op het vlak van zakenbankieren, verzekeren en vermogensbeheer. ,,Ik ben daarom blij dat we het met de Duitsers zo goed kunnen vinden. Het is niet alleen onze belangrijkste handelspartner, maar zo'n grote speler trekt ook andere partners aan. Dat lukt met een kleinere partij misschien minder goed.''

De eerste stap van de alliantie tussen DG en Rabo betreft samenwerking in het zakenbankieren voor grote internationale klanten. Daartoe wordt een joint venture opgericht die de voorlopige naam DG-Rabo International krijgt. Het nieuwe bedrijf, waarin beide een belang van 50 procent nemen, telt 6.000 medewerkers en beschikt over een balanstotaal van 160 miljard euro. ,,We verwachten samen 200 miljoen euro aan synergievoordelen te boeken. Per jaar rekenen we op een winst van 500 miljoen euro'', aldus Smits.

De fusieplannen van de internationale activiteiten (aandelenemissies, valutahandel, fusiebegeleiding) hebben direct al een eerste slachtoffer geëist. Vanochtend werd bekend dat bestuursvoorzitter Maarten Hulshoff vertrekt omdat hij geen genoegen neemt met de tweede viool. De Duiter Uwe Flach wordt voorzitter van DG-Rabo International, terwijl Smits en Thiemann de commissarissen worden.

DG is de derde bank van Duitsland met in de kredietverlening een marktaandeel van 19 procent. In tegenstelling tot DG beschikt de Rabobank over de hoogste vorm van kredietwaardigheid, het zogeheten `triple A'. Smits verwacht dat ook de joint venture het hoogste keurmerk zal krijgen.