Akkoord in oppositie Servië

De verdeelde Servische oppositie is het gisteren eens geworden over een gezamenlijk standpunt over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan bij vrije verkiezingen. Ze eist nu overleg met het bewind van president Miloševic over vervroegde verkiezingen.

De Alliantie voor Verandering (SZP) – een paraplu-organisatie van oppositiepartijen – en de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draškovic, tot dusverre verdeeld over dit thema, eisen een rondetafelgesprek met het bewind over de organisatie van verkiezingen. Die kunnen alleen vrij en eerlijk zijn, zo heeft de oppositie afgesproken, als eerst de restrictieve informatiewet en de kieswet worden gewijzigd, als er een nieuwe wet op de politieke partijen komt, als alle partijen toegang krijgen tot de media en als op de verkiezingen wordt toegezien door binnen- en buitenlandse waarnemers. Daarnaast moet er toezicht komen op de partijfinanciering. De kieslijsten moeten worden herzien, gecentraliseerd en gecomputeriseerd, zodat ze voor alle partijen in te zien zijn. De ex-directeur van de Centrale Bank, Avramovic, wierp zich gisteren op als oppositioneel onderhandelaar met het bewind.

Eerder deze week zeiden woordvoerders van de oppositie te hopen op vervroegde verkiezingen in de lente van 2000. Volgend jaar staan verkiezingen voor het federale parlement en gemeenteraden op het programma. De parlements- en presidentsverkiezingen in Servië worden in 2001 en 2002 gehouden.

Twee oppositiepartijen hebben het akkoord niet getekend: de Vojvodina Coalitie vond de eisen niet ver genoeg gaan en de Partij van Democratische Actie, die de moslims uit de Sandzak vertegenwoordigt, kon haar eisen niet in het pakket terugvinden. (Reuters)