`Woekerprijzen' theaterkaartjes moeilijk te bestrijden

Niet alleen de oudejaarsconference van Van 't Hek blijkt te worden gebruikt voor dure arrangementen voor complete avondjes uit, maar ook de optredens van andere cabaretiers. Politici willen er voorlopig niets aan doen. ,,Er zijn dringender kwesties'', zegt PvdA-kamerlid P. van Heemst.

Hoe hij aan toegangsbewijzen voor de oudejaarsconference van Youp van 't Hek dacht te komen, wil hij niet zeggen. ,,Langs wegen die niet aan iedereen bekend moeten worden; het is het geheim van de smid'', zegt Wim Jansen van M&M Euro Events. Maar de `mannetjes met gsm-etjes' die daar volgens Van 't Hek verantwoordelijk voor zouden zijn, bestaan niet, aldus Jansen. ,,Ik heb een keurige kantoorbaan.''

Nadat Youp van 't Hek dinsdag bekendmaakte zijn oudejaarsoptreden in het theater af te gelasten omdat `zwarthandelaars' een groot deel van de kaarten tegen `woekerprijzen' aanboden, besloten ook de impresario's van cabaretiers Theo Maassen, Lebbis en Jansen en Hans Teeuwen een kijkje te nemen op de website van M&M Euro Events. Hekwerk, het impresariaat van Van 't Hek, ontdekte op een folder van hotelketen Golden Tulip een arrangement van 595 gulden, dat een champagne-ontvangst, een drie-gangen-diner en een kaartje voor de conference omvatte. Op de website van M&M zagen de impresario's van de andere cabaretiers tot hun verbazing ook hun artiesten op de agenda vermeld, zonder verdere details. ,,Ik wist van niets'', zegt Pien van Gemert, impresario van Hans Teeuwen. ,,Ik dacht dat dit een verschijnsel uit de sportwereld was. We sluiten ons aan bij Hekwerk, dat momenteel de mogelijkheid van juridische stappen onderzoekt.''

Wim Jansen zegt niets van de commotie te begrijpen. Hij had zelfs nog helemaal geen kaarten `ingekocht' voor de oudejaarsconference van Van 't Hek, omdat de belangstelling tegenviel. ,,De mensen zitten liever thuis tijdens de millenniumwisseling.'' Zo werkt zijn bureau namelijk: pas als zich klanten melden, regelt hij de nodige kaartjes. Van woekerwinsten is volgens Jansen geen sprake. Het arrangement voor Van 't Hek bestond ook niet uit een `kaartje met kroket', zoals de cabaretier het noemde, maar bevatte een diner van hoge kwaliteit. ,,Dat het zo duur was komt door het nieuwe millennium. Probeer op die dag maar eens een goed restaurant te bespreken.''

Jan Knopper, directeur van der Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), noemt het besluit van Van 't Hek `volkomen terecht'. ,,Kunst en cultuur mogen niet worden ingezet als trekker van commerciële belangen. Dan haal je de hel in huis.'' Toch is hij niet bezorgd over het voorval. ,,Dit is een incident, niet iets wat vaak voorkomt.''

Musicalproducent Joop van den Ende zegt ook geen last te hebben van koppelverkoop door derden. ,,We verkopen via onze reserveerlijnen. Zodra zich een groep van meer dan tien personen meldt, regelen we zelf een drankje, diner of overnachting in een van de hotels waar afspraken mee gemaakt zijn. Als het moet nemen we groepen op van 1700 man, de volledige bezetting van het Circustheater in Scheveningen. De artiesten beklagen zich er nooit over, voorzover ik weet.'' In de popmuziek is de zwarte handel in kaarten een grootschalig fenomeen. ,,Wij vechten al jaren tegen dit soort bureaus'', zegt Leon Ramakers van Mojo Concerts in Delft, de belangrijkste organisator van popconcerten in Nederland. ,,Ongeveer 10 procent van onze kaarten verdwijnt naar de zwarte markt. Door toedoen van bureaus als M&M Euro Events vloeien enorme geldsommen uit de bedrijfstak weg. De laatste zes jaar hebben wij drie keer een rechtszaak tegen zo'n bureau aangespannen, maar we verloren het elke keer, omdat er geen rechtsgrond voor onze klachten was. Het is hoog tijd voor een strengere wetgeving tegen dit soort praktijken.''

Juist deze week werd in de Tweede Kamer gepraat over de mogelijkheid om zwarte handel in kaarten voor het EK voetbal van 2000 strafbaar te stellen. Maar een voorstel daartoe van CDA en GroenLinks haalde het niet. De ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) en de regeringsfracties zagen niets in het idee het strafrecht daarvoor te gebruiken. ,,Je moet politie en justitie daar niet mee belasten'', zegt P. van Heemst (PvdA), ,,er zijn dringender kwesties''. Het Kamerlid voelt wel mee met Van 't Hek. ,,Ik vind het een groots artistiek gebaar.''

Organisatoren van evenementen die groepen willen weren, moeten zelf de rechter inschakelen, aldus Van Heemst. ,,Als het civiele recht daar onvoldoende mogelijkheden toe biedt, wil ik er wel over een aanpassing daarvan nadenken.'' De organisator die per se zwarte handel wil tegengaan, zou kunnen beginnen om de kaartjes op naam te verkopen. ,,Dat is misschien een ingrijpende maatregel, maar als je het belangrijk genoeg vindt, kun je zo enge mensen van enge bureaus buiten de deur houden. We doen het bij het EK en bij een vliegveld ook.''

,,Een onzinnig voorstel'', vindt Ramakers van Mojo. ,,Dit publiek bestaat toch niet uit hooligans. Je moet de bureaus terugpakken op hun eigen terrein. Je kunt ze bijvoorbeeld het adverteren in dagbladen en op internet onmogelijk maken, zoals PCM Dagbladen dat nu al doet. Als er nu niets gebeurt, wordt het hard tegen hard. Wij kunnen óók bij elk concert kaartjes achterhouden en die op het laatste moment tegen woekerprijzen verkopen.'' Binnenkort zal Mojo daarom overgaan tot het veilen van kaartjes voor popconcerten via internet. ,,Zo komt het geld tenminste terecht bij de artiest en de organisatie, in plaats van in het niets te verdwijnen. Het publiek wordt wel de dupe van deze ontwikkeling, en dat is zeer spijtig.''

    • Jeroen van der Kris
    • Sandra Heerma van Voss