Website Philip Morris: roken verslavend

's Werelds grootste tabaksfabrikant Philip Morris geeft voor het eerst toe dat roken verslavend is en ernstige ziektes als longkanker, emfyseem en hartkwalen veroorzaakt.

Op de pas geopende website laat de producent van onder meer Marlboro, Benson and Hedges en Chesterfield weten dat een ,,veilige sigaret'' niet bestaat en dat roken verslavend is ,,in de meest gebruikelijke zin van het woord''. De fabrikant verwijst eveneens naar de rapporten van de Amerikaanse Surgeon General en andere medische autoriteiten die waarschuwen voor de gevaren van het roken van sigaretten. Philip Morris heeft de conclusies van deze rapporten jarenlang aangevochten.

De aankondiging van Philip Morris maakt deel uit van een 100 miljoen dollar kostende campagne en is bedoeld om een beter imago te creëeren en nieuwe rechtszaken te voorkomen. De Amerikaanse tabaksindustrie kwam met de Amerikaanse staten een schikking overeen van 246 miljard dollar te betalen in 25 jaar. Op 22 september kondigde ook de Amerikaanse federale regering aan het grootste gedeelte van de 20 miljard dollar die het elk jaar betaalt voor aan roken gerelateerde ziektes, op de tabaksindustrie te willen verhalen.