Tsjechen verbergen Roma achter muur

In recordtempo is gisteren in de Tsjechische stad Ústí nad Labem de zogenoemde `muur van de schande' opgetrokken, die de Roma (zigeuners) van de stad onttrekt aan het zicht van de Tsjechische inwoners. Het Tsjechische parlement verbood gisteren de bouw van de muur, maar de stemming kwam te laat.

De muur, bijna twee meter hoog en 65 meter lang, isoleert twee flatgebouwen waar de Roma van de stad zijn geconcentreerd, na eerder uit hun eigen woningen te zijn gezet wegens hun onvermogen de huur te betalen. De Tsjechische omwonenden verwijten de Roma lawaaioverlast en zeggen dat ze stelen en dat ze hun vuilnis niet opruimen. De Roma van hun kant klagen over discriminatie van hun buren. Een eerdere poging de muur op te trekken mislukte, toen de Roma het reeds gebouwde deel prompt weer afbraken. Gisteren werd de muur binnen twaalf uur opgebouwd zonder dat de Roma zich verzetten. Volgens spotters werd met de bouw een Tsjechisch snelheidsrecord gebroken.

Het Tsjechische parlement nam gisteren met honderd tegen 58 stemmen een resolutie aan waarin de beslissing van het gemeentebestuur van Ústí om de muur te bouwen, werd vernietigd. De stemming kwam echter te laat: de muur stond er al. Volgens de aanvaarde resolutie is het betonnen bouwsel in Ústí ,,een vals symbool van de staat van de Tsjechische samenleving, met name ten aanzien van de bescherming van de rechten van minderheden''. De regering werd gevraagd een speciale gezant te benoemen in nieuw overleg met de partijen in het conflict in Ústí.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, veroordeelde de bouw van de muur. ,,Europa kan nooit meer nieuwe muren accepteren die Europese buren van elkaar scheidt'', aldus Prodi. ,,Er zijn in het verleden al genoeg muren geweest.''

De Europese Commissie presenteerde gisteren rapporten over de diverse kandidaten voor toetreding tot de EU. Daarin wordt aandacht geschonken aan het lot van de Roma in de betrokken landen. Over de Tsjechische Republiek wordt opgemerkt dat de aandacht die Praag schenkt aan hun integratie ,,nog moet worden vertaald in een langetermijnbeleid tegen discriminatie''. (AFP, Reuters)