Stripheld Kuifje in Vlaamse musical

De stripheld Kuifje wordt een musical. De erven van Hergé, de geestelijk vader van het stripfiguurtje, hebben de Vlaamse theaterproducent Tabas & Co toestemming gegeven een muzikale bewerking te maken die in september 2001 in Brussel in première gaat. De tekst wordt geschreven door Seth Gaaikema, en de muziek door Dirk Brossé.

Kuifje de musical is een idee van de Vlaamse regisseur Frank van Laecke, die vervolgens de tekstschrijver en componist heeft uitgenodigd. Brossé schreef eerder de musical Sacco & Vanzetti voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Gaaikema's teksten zullen ook in het Frans worden vertaald, want de musical wordt beurtelings in het Nederlands en in het Frans gespeeld. De erven Hergé zijn vertegenwoordigd in het creatieve team dat de productie begeleidt.

,,Het gaat ons niet in de eerste plaats om de uiterlijke gelijkenis,'' aldus Gaaikema, ,,als we de ziel maar treffen. Als je de schetsen van Hergé bekijkt, zie je de emotie waarmee die strip is gemaakt – méér dan in de uiteindelijke albums. Dat wordt ons uitgangspunt.'' Het scenario is vooral gebaseerd op het avontuur Kuifje en de Zonnetempel. Gaaikema zegt zich nu al te verheugen op het schrijven van een aria voor de opera-sopraan Bianca Castafiore en een zeemanslied voor de vloekende kapitein Haddock: ,,Wat is er mooier voor een tekstschrijver dan dat?'' Vanwege de omvang van decors, enscenering en licht- en geluidseffecten gaat de voorstelling niet op tournee. Tabas & Co maakt er een open end-productie van, die in één theater blijft staan tot er niet voldoende publiek meer op afkomt. In welk Brussels theater de show te zien zal zijn, is nog niet bekend. Ook is nog niet besloten of er, buiten Brussel, nog een tweede productie komt, in Nederland of in Frankrijk.