Selectie Theater

Kopenhagen

Thriller met filosofische diepgang over de historische, tien minuten durende ontmoeting tussen de atoomgeleerden Niels Bohr en Werner Heisenberg, in 1941. Bohr droeg zijn steentje bij aan geslaagde Amerikaanse poging om de atoombom te maken, Heisenberg werkte mee aan het mislukte nucleaire programma van de Nazi's. Saboteerde hij het? Schrijver Michael Frayn liet zich inspireren door dit raadsel. Door het Noord Nederlands Toneel, met Bram van der Vlugt, Rudolf Lucieer en Liz Snoijink, in de regie van Peter Tuinman. 15, 16 okt Groningen Machinefabriek. 20, 21 oktober Amsterdam Bellevue.

Kwartetten

Toneelschrijfdebuut van componist Elmer Schönberger over vierhoeksverhouding binnen een strijkkwartet. Het enige vrouwelijke lid (gespeeld door Lineke Rijxman) had en heeft een liefdesrelatie met elk van de drie mannen. Mooi samenspel tussen gedreven acteurs van Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gijs de Lange en de zwijgende musici, hun alterego's, van het Mondriaan Kwartet.

T/m 21 okt Amsterdam Transformatorhuis.

De Vertellingen Van 1001 Nacht

Door Fa. Rieks Swarte. Kinderlijk-beeldend theater, vol vormgrapjes, verkleedpartijen en komische misverstanden. Wreedheid is een gegeven in de beroemde verhalen, maar regisseur Rieks Swarte geeft de voorkeur aan onschuld. Een onderhoudende voorstelling is het resultaat. 15 t/m 17 okt Amsterdam, Bellevue.

Midzomernachtsdroom

In de regie van acteur Mark Rietman is er in de Rotterdamse Schouwburg een wervelende, swingende Midzomernachtsdroom door het RO-theater te zien. Jonge acteurs en actrices laten zien dat liefde niets met lieflijkheid heeft te maken, maar met jaloezie, bezitsdrang, rivaliteit. Rotterdamse Schouwburg, t/m 23 okt.

Familiegeschiedenis

Frans Strijards regisseert voor zijn gezelschap Art & Pro een aangrijpende aanklacht tegen een zinloze oorlog zoals in Servië en Kosovo. De jonge Servische schrijfster Biljana Srbljanvic (1970) schreef met Familiegeschiedenis Belgrado een stuk waarin kinderen in een levensgevaarlijk rollenspel de oorlog van de generaals imiteren als kinderspel. Rozentheater, t/m 30 okt.