Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de Antilliaanse begroting, staatsecretaris Job Cohen over het Europese asielbeleid en een reportage over de kwaliteit van Nederlandse wijn. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over het eerste bejaardenhuis voor drugsverslaafden in Rotterdam. Zeven van de zeventig geregistreerde junks op leeftijd gaan er wonen onder professionele begeleiding. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Portret van Hillary Clinton en een gesprek met de Amerikaanse ambassadrice Cynthia Schneider die haar persoonlijk kent. Verder een gesprek met J. de Moor die vandaag aan de universiteit van Leiden promoveerde op een dissertatie over de omstreden commandant van het Korps Speciale Troepen op Java en Celebes na de Tweede Wereldoorlog Raymond Westerling. Ned.3, 22.33-23.03u.

PRAATPROGRAMMA

Man/vrouw. Gesprekken met mensen onder wie een gevangenismedewerkster, een winkelier en een controleur over bedreiging of mishandeling tijdens het werk. Ned.2, 21.05-21.40u.

Rondom tien. Buurtbewoners, ex-tbs'ers en tbs-behandelaars praten over de onrust in wijken die ontstaat nadat wegens zedenmisdrijven veroordeelden na hun straf en behandeling in de buurt terugkeren. Ned.1, 21.56-22.41u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met stand-up comedian Raoul Heertje en een optreden van het Cubaanse orkest Orquestra Atagon. RTL4, 23.00-23.45u.

DOCUMENTAIRES

Histories. In 1897 werden er 267 Congolezen naar het Belgische Tervuren gehaald en daar in nagemaakt Afrikaans dorp tentoongesteld voor het Belgische publiek. Massaal kwamen de Belgen toegestroomd om deze `wilden' te bekijken. De Afrikanen werden geteisterd door kou en ziekte en zeven van hen overleefden het niet. Canvas, 20.55-21.45u.

Antenne: Alles voor jou gedaan. EO-camerateam volgt Anjella die na de 24ste week van haar zwangerschap te horen krijgt dat haar kindje na de geboorte geen levenskansen zal hebben. Ook praat zij over het proces dat ze doormaakt na de bevalling. Ned.2, 21.40-22.00u.

Expeditionen ins Tierreich. De neushoorn, die al vele miljoenen jaren de Afrikaanse savannen bewoont, wordt nu met uitroeiing bedreigd. Afl.: Nashörner – Afrikas bedrohte Riesen. ARD, 21.45-22.30u.

Zwerfroute. Onder andere over de gletsjerbewakers in het Argentijnse natuurreservaat Los Glaciares, het stukje niemandsland tussen Nigeria en dat de bijnaam Koeweit draagt omdat de benzineprijzen lager liggen dan in de buurlanden. Verder aandacht voor het in de tijd van de Gold Rush gebouwde spookstadje Mogollon City (VS) en ook voor een reis naar Egypte. Canvas, 22.15-23.05u.

Oog in oog. Aandacht voor mishandelingen in huwelijken van Nederlandse Turken en de sluiting van het laatste geheelonthouders hotel Het Blauwe Kruis in Gouda. Net5, 22.25-23.10u.

Wie heeft hier de leiding. Zevende aflevering van een 8-delige serie over leidinggeven met directievoorzitter Wessel Ganzevoort van KPMG Management Consulting. Op het hoogtepunt van zijn carrière besluit hij zich bezig te houden met meer spirituele zaken. Zijn onorthodoxe aanpak wekt bij voor- en tegenstanders verbazing en bijval op. Ned.2, 23.35-24.00u.

MUZIEK

Muziekspecial: Acda & De Munnik. Muziekspecial over Acda & De Munnik die vorig jaar de zomerhit Niet of nooit geweest scoorden. Hun eerste cd heeft ruim 100 weken in de top 100 gestaan. Veronica, 23.25-24.00u.

JEUGD-TELEVISIE

Jong. Eerste aflevering van een nieuwe serie jeugdprogramma's met de volgende onderwerpen: chronische slaapziekte; verkrachting door een bekende; het afstaan van een nier en het meemaken van een ramp. Ned.2, 19.30-20.00u.

KUNST

Close up: Home is where the art is. Britse beeldhouwers krijgen de opdracht een object voor in huis te maken bij een vreemde familie. Deze objecten worden later in massaproductie op de markt gebracht. BBC2, 22.30-23.20u.

Die grosse Buchnacht der ARD. Impressies van de Frankfurter Buchmesse die tot en met 17 oktober wordt gehouden. ARD, 23.45-1.15u.

Late review. Gesprek met schrijfster Germaine Greer, Tony Parsons en Craig Brown. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

Mrs. Dalloway (Marleen Gorris, 1997, Engeland). Volgens Gorris was Redgrave bijna niet te regisseren. Zie Film-Vooraf. Ned.3, 19.55-21.40u.

. Outrageous Fortune (Arthur Hiller, 1987, VS). Eerste volwaardige `buddy-film' met vrouwen in de hoofdrollen werd een ouderwets vrolijke lachfilm. Ordinaire Bette Midler en tuttige Shelley Long gaan op zoek naar hun gemeenschappelijke, abusievelijk als vermoord beschouwde minnaar en stuiten op keihard spionage-net. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Tchin-tchin (Gene Saks, 1991, Italië). Vermoeide komedie drijft op Marcello Mastroianni en Julie Andrews. Beiden proberen hun weggelopen levenspartners terug te winnen. ARD, 1.50-3.25u., nagesynchroniseerd.

Schäm' dich, Brigitte (E. W. Emo, 1952, Oostenrijk). Verwisselingsblijspel voor een oude liefdesbrief met o.a. Heinz Rühmann. Morgen, ARD, 14.03-15.30u., zwart-wit.

Das Wirtshaus im Spessart (Kurt Hoffmann, 1957, West-Duitsland). Succesvolle muzikale klucht naar verhaal van Wilhelm Hauff. Gravin Liselotte Pulver wordt gegijzeld in rovershol. Morgen, ZDF, 14.25-16.00u.

Chasing Dreams (Sean Roche, 1982, VS). Vroege bijrol van Kevin Costner in melodrama over boerenzoon die zich ontpopt tot honkballer. Morgen, SBS6, 14.55-16.30u., onderbroken door reclame.