Selectie Muziek

Kagemans

De Zevende symfonie van Peter Jan Wagemans gaat 15 okt 20u15 in première tijdens een concert van het Residentie Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw. Verder op het programma: Un sourire van Messiaen en het Vioolconcert `L'arbre des songes'van Dutilleux.

Igor and Friends

Leden van het Nationaal Jeugdorkest en de pianist Igor Roma spelen kamermuziek van Mozart, Poulenc, Schubert en Schumann. 16 okt 20u15 Stadsgehoorzaal Leiden; 17 okt 15u De Harmonie Leeuwarden; 22 okt Concertzaal Middelburg; 26 okt Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 31 okt 15u De Oosterpoort Groningen.

Gaudeamus

Het 32ste Gaudeamus Vertolkersconcours, de vierde Europese Muziekanalyse Conferentie en een serie masterclassxes en concerten vinden plaats van 17 t/m 25 okt in het Rotterdamse Conservatorium en in De Doelen. Het uitvoerige programma staat op www.hmtr.nl.

Nieuw Sinfonietta

De Amerikaanse violiste Anne Akiko Meyers is in de Serenade van Leonard Bernstein de soliste tijdens een tournee van Nieuw Sinfonietta Amsterdam, dat olv Peter Oundjian verder de Symfonie nr 8 van Haydn en de Muziek voor snaren, aslagwerk en celesta van Bartok speelt. 15 okt 20u15 Oosterpoort Groningen; 18 okt 20u Koningin Elisabethzaal Antwerpen; 19 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 20 okt 20u15 Muziekcentrum Eindhoven; 21 okt De Lampegiet Veenendaal; 23 okt 20u Muziekcentrum Enschede; 24 okt 11u Muziekcentrum Vredenburg Utrecht (verkort programma); 24 okt 2o15 Stadsgehoorzaal Leiden.

Bach

Het Calefax Riet Kwintet speelt de integrale Die Kunst der Fuge van J.S. Bach 15 en 16 okt 20u30 in een met kaarsen verlichte Waalse Kerk in Amsterdam.

Eliades Ochoa y Cuarteto Patria

De Kleine Zaal van het Concertgebouw bleek vorig jaar te klein voor dit kopstuk van de Cubaanse Buena Vista Social Club, dus daarom nu maar een flinke toernee. 17 okt Oosterpoort Groningen, 18 en 19 okt Concertgebouw Amsterdam, 20 okt Lantaren Venster Rotterdam, 21 okt Patronaat Haarlem en vervolgens t/m 3 nov in Leeuwarden, Den Haag, Breda, Leiden, Enschede, Gouda, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Grand Slam

Deze bandnaam zal velen niets zeggen maar de namen van de musici des te meer: Jim Hall (gitaar), Joe Lovano (rieten), George Mraz (bas) en Lewis Nash (drums). 19 okt Melkweg Amsterdam.

Chemical Brothers

Geen echte broers, maar met Underworld en Leftfield delen de Chemical Brothers de hegemonie in de opperste regionen van de Britse dance-scene. Grenzen tussen de verschillende pop-genres vervagen, want op hun cd Surrender werden de `brothers' bijgestaan door Missy Elliot, Noel Gallagher van Oasis, Jonathan Donahue van Mercury Rev, Bernard Sumner van New Order , Bobby Gillespie van Primal Scream en Hope Sandoval van Mazzy Star. 18 okt 013, Tilburg.