Selectie Galerie

Filmic Images

Onder hedendaagse beeldend kunstenaars lijkt een toenemende belangstelling te bestaan voor de wijze waarop het medium film de wereld verbeeldt. Op de tentoonstelling `Filmic Images' in Galerie dEendt wordt getracht te achterhalen wat de oorzaak is voor deze actuele aandacht voor het filmische beeld. Vertrekpunt van de tentoonstelling is Jean-Luc Godards werk Histoire(s) du cinéma. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. David Claerbout, Harun Farocki, Wineke Gartz en Douglas Gordon. T/m 30 okt in Galerie Ferdinand van Dieten dEendt, Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Simon Faithfull

De jonge Engelse kunstenaar Simon Faithfull brengt met zijn installatie Y het water van het Amsterdamse IJ tijdelijk de expositieruimte van de Veemvloer binnen. Vuil water wordt naar binnen gepompt en gaat via een ingewikkeld slangensysteem door drie verlichte containers. Hier wordt het water gefilterd, waarna het weer terugstroomt in het IJ. Faithfull refereert met zijn project aan medische systemen zoals het zuiveren van bloed. 16 okt t/m 14 nov, Van Diemenstraat 410, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Kunst.nrw.nl

Onder de titel `Kunst.nrw.nl' wordt dit najaar een groot cultureel samenwerkingsproject tussen Nordrhein-Westfalen en Nederland georganiseerd. In achttien galeries in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem is t/m 7 november jonge kunst uit deze Duitse regio te zien o.a. in Lumen Travo, Onrust, Reuten, Slewe, Tanya Rumpff en Cokkie Snoei. Inl www.kunstnrw.nl.

Nieuw Realisme

In zijn woning in Parijs richtte Yves Klein op 27 oktober 1960 samen met zijn collega Arman de kunstenaarsgroep Nouveaux Réalistes op. Hun doel was kunst te maken door middel van een nieuwe waarneembare benadering van de werkelijkheid. Galerie Het Cleyne Huis brengt deze maand werk bijeen van de voornamelijk Franse kunstenaars die tot deze nieuwe realisten gerekend worden: Cesar, Christo, Niki de Saint Phalle, Pavlos en Mimmo Rotella. Arman is vertegenwoordigd met bronzen beelden en twee typische Arman-stoelen, van Yves Klein toont de galerie twee sculpturen in het beroemde International Klein Blue, de kleur waar hij in 1960 in Parijs patent op kreeg. T/m 31 okt, Noordeinde 117, Den Haag. Di t/m zo 12u30-17u30.

En verder

Schilderijen van Roger Raveel t/m 30 okt in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam; Schilderijen van Jan van der Pol en Ton Kraayenveld t/m 3 nov in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; Schilderijen van Wim Bosch en Christoph Breuer t/m 7 nov in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.