Selectie Films

After Life

In de tweede film van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda moeten pas overledenen in een verlopen filmstudio binnen een week een herinnering uitkiezen om mee te nemen naar de eeuwigheid. Verrassende lichte bijna-komedie, die meer over film gaat dan over metafysica. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Golden Earring: don't stop the show

Voorbeeldige, geautoriseerde documentaire biografie van Nederlands meest stabiele rockgroep Golden Earring. Regisseur en clipmaker Rogier van der Ploeg schildert een portret door interviews, archiefmateriaal en ontmoetingen met ex-leden en andere getuigen van een band die gewoon zijn werk doet, al vijfendertig jaar. Amsterdam: City, Het Ketelhuis.

The Making of a New Empire

Journalistieke documentaire van regisseur Jos de Putter verschaft unieke beelden van een Tsjetsjeense warlord, maffiabaas en zakenman, die openhartig vertelt over zijn haat tegen de Russen, zijn schimmige verleden en zijn pogingen om door controle over de olieleidingen internationale macht en aanzien te verwerven. Amsterdam: Kriterion/Studio K.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amsterdam: Desmet. Den Haag: Haags Filmhuis. Maastricht: Ciné K.. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht:'t Hoogt.

The Opposite of Sex

Regiedebuut van scenarioschrijver Don Roos is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek-correcte opvattingen over homo's en soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de verwachtingen en vooroordelen van de kijker. Amsterdam: Desmet. Den Haag: Babylon. Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Camera.

En verder

Analyze This in meer dan 9 theaters; Deconstructing Harry Amsterdam: The Movies, De Uitkijk. Delft: Filmhuis Lumen. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Scala; Eyes Wide Shut in meer dan 13 theaters; Existenz Apeldoorn: Gigant. Eindhoven: Plaza Futura. Helmond: Filmhuis Helmond; Festen Amsterdam: The Movies, Desmet. Den Bosch: Jeroen. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt. Zwolle: Het Fraterhuis; Happiness Amsterdam: Cinecenter, Kriterion/Studio K. Breda: Chassé. Deventer: Filmhuis De Keizer. Groningen: Poelestraat. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver; Hideous Kinky Amsterdam: Cinecenter. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Spijkenisse: Arcaplex. Tilburg: Cinecitta. Middelburg: Cinema Middelburg; La vie rêvée des Anges Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amstelveen: Cinema Amstelveen. Heerenveen: De Bios. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Zandvoort: Circus Theater; Regenation Maastricht: Lumière; Shakespeare in love Deventer: Filmhuis De Keizer; The Thomas Crown Affair in meer dan 8 theaters.