SAMBAL GORENG TEMPE

Het recept voor dit voedzame gerechtje van gefermenteerde sojabonen is afkomstig van een bevriende totok, die ik een avondje op de vingers mocht kijken tijdens het koken. Hij marineert de dobbelstenen tempe eerst in asamwater zodat ze doortrokken raken van die prettige lichtrinse smaak.

Bereiding: Marineer de tempe een uurtje in 1 liter koud water waarin 1 eetlepel tamarindepasta en wat zout zijn opgelost. Laat de blokjes goed uitlekken in een vergiet. Verhit op hoog vuur 3 dl zonnebloemolie in een wadjan (of wok) en frituur hierin de tempe (verdeeld in porties) gedurende circa 2 1/2 minuut tot ze goudgeel zijn en de `pitjes' zichtbaar zijn geworden. De tempe moet krokant van buiten maar zacht van binnen zijn. Laat de tempe uitlekken op keukenpapier. Verwijder, afhankelijk van hoe heet het gerecht mag zijn, een gedeelte van de zaadjes uit de peper alvorens hem fijn te wrijven in een ruwstenen vijzel samen met knoflook, terasi, tamarindepasta en wat zout tot een boemboe.

Verhit op halfhoog vuur 1 1/2 eetlepel olie in een wadjan (of wok) en fruit daarin de boemboe tot hij smeuïg en geurig is. Bak nu de blokjes tempe even mee tot ze goed met de boemboe zijn vermengd. Voeg op het laatst de ketjap en 1/2 eetlepel heet water toe en schep alles om tot de ketjap goed door de tempe is gemengd. Een variant is de ketjap te vervangen door 1 theelepel tamarindepasta en 1 eetlepel suiker en dat samen met 1 1/2 eetlepel water in een pannetje tot een dik stroopje te koken dat op het laatst door de tempe wordt geroerd.

Serveer de tempe bij gestoomde witte rijst samen met sambal goreng basah katjang pandjang (recept 7 oktober) en bijvoorbeeld de pikante ketjap kip en de kerrie-eitjes die respectievelijk op 12 en 6 juli op deze plek aan de orde waren.

    • Florine Boucher