Rabobank in alliantie met Duitse bank

De Rabobank wil een alliantie met de Duitse bank DG Bank sluiten. De twee coöperatieve instellingen willen allereerst een gezamenlijk bedrijf starten waarin de internationale activiteiten worden gebundeld.

De twee banken willen geen commentaar geven, maar verschillende financiële bronnen verzekeren dat de Duits-Nederlandse alliantie aanstaande is.

De partnerkeuze van de Rabobank komt niet als een verrassing. Eerder had de grootste Nederlandse bank voor de particuliere markt al aangegeven met diverse coöperatieve banken in gesprek te zijn. Daarbij kwam de nadruk te liggen op de Franse markt, waar Crédit Agricole de aangewezen bank is, en op Duitsland met DG als coöperatieve grootbank.

De nieuwe topman Hans Smits heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de Rabobank – groot op de kleine thuismarkt, maar veel minder groot op de Europese markt – internationaal aansluiting zoekt. Terwijl concurrenten als ABN Amro, ING en Fortis grote acquisities pleegden, kwam de Rabobank niet verder dan oriënterende gesprekken met de Belgische Kredietbank die echter eerst koos voor een binnenlandse fusie. Probleem voor de coöperatieve bank, die feitelijk in handen is van de lokale vestigingen in Nederland, is het ontbreken van een beursnotering. De Nederlandse concurrenten hebben hun miljardenovernames altijd met eigen aandelen kunnen betalen.

Na het debacle van Rabobank International, dat tot dit jaar miljoenenverliezen leed met haar activiteiten voor de grootste klanten, heeft de Rabobank haar kernterrein weer gevonden in de zogeheten voedings- en agribusiness. In plaats van alles zelf te doen nam Smits zich voor om de internationale klanten te bedienen via partners in het buitenland.

Voor de particuliere klant zal de alliantie, waarin de banken elk een belang van 50 procent hebben, met DG in eerste instantie geen gevolgen hebben. Pas wanneer de alliantie verder wordt doorgevoerd (bijvoorbeeld op het vlak van vermogensbeheer), kunnen de buitenlandse plannen invloed hebben. Eerder heeft Smits, die in maart van dit jaar het voorzitterschap van Herman Wijffels heeft overgenomen, niet uitgesloten dat buitenlandse partners zelfs een belang kunnen verwerven in bijvoorbeeld de dochters Robeco (vermogensbeheer), Interpolis (verzekeringen), Gilde (participatiemaatschappij) of Lage Landen (lease-activiteiten).

DG Bank is de grootste coöperatieve bank van Duitsland met circa 2000 vestigingen en zo'n dertig miljoen klanten. De Duitse bankenmarkt is tot nu toe tamelijk in zichzelf gekeerd. Door de grote thuismarkt is de aandrang veel minder groot (dan in Nederland) geweest om tot internationale fusies te komen. Grootste uitzondering is Deutsche Bank, dat eerder dit jaar het Amerikaanse Bankers Trust overnam en wereldwijd de grootste bank is geworden.