Proces-verbaal voor Antillianen zonder registratie

De politie in Dordrecht gaat proces-verbaal opmaken tegen Antillianen die zich niet hebben ingeschreven bij de gemeente. Mogelijk zal dit gebeuren door gerichte controles, zo laat persofficier van justitie H. Donker via een woordvoerder weten. ,,Op dit moment is er nog volop discussie met de politie over de manier waarop dit gaat gebeuren. Maar we kunnen ons voorstellen dat de politie langs gaat bij mensen waarvan men weet dat ze zich onlangs in Dordrecht hebben gevestigd.'' Antilliaanse burgers die naar Nederland emigreren, zijn op straffe van een overtreding verplicht zich te laten registreren bij de gemeente. Veel Antillianen laten dit echter na.

Justitie is eveneens van plan de antecedenten na te trekken van Antillianen die in Dordrecht worden verdacht van een misdrijf. Mocht blijken dat een verdachte eerder op de Antillen een strafbaar feit begaan heeft, dan zal het OM een zwaardere straf eisen. Tegenover het ANP liet persofficier Donker weten alle medewerking van de Antilliaanse autoriteiten te verwachten bij het antecedentenonderzoek.

De gemeente Dordrecht heeft te kampen met een grote toestroom van Antillianen. Dit jaar worden zeshonderd Antilliaanse nieuwkomers verwacht. De instroom leidt tot problemen in achterstandsweken als Oud-Krispijn, waar het deze zomer onrustig was. Gisteren werd in de raadscommissie een plan van aanpak van de gemeente Dordrecht besproken. In het plan trekt de gemeente ongeveer een miljoen gulden uit om de criminaliteit onder Antillianen aan te pakken, de overlast in wijken te bestrijden en te komen tot een ,,meer gerichte zorgaanpak'' voor Antillianen. Volgens wethouder G. Bosdriesz is het plan een eerste aanzet: ,,Het geeft aan welke kant we op willen. Maar er zijn ook al dingen gebeurd. Zo zijn er vanaf oktober zes extra agenten in Oud-Krispijn aangesteld.'' De migratie van Antillianen naar Nederland is volgens Binnenlandse Zaken tot september met 17 procent toegenomen.