Plannen leger Pakistan nog onduidelijk

Bijna twee dagen na de militaire staatsgreep in Pakistan heerste vanmiddag nog steeds onzekerheid over de toekomstplannen van het leger.

Legerchef generaal Musharraf zei gisteren dat hij ,,op korte termijn'' met een verklaring zou komen, maar gisteravond liet een woordvoerder van de militairen weten dat de verklaring zou worden uitgesteld. Musharraf was vanochtend volgens legerwoordvoerder brigade-generaal Rashid Qureshi bezig met het raadplegen van onder anderen politici en rechters over de te nemen stappen.

Volgens een Pakistaans persbureau sprak Musharraf gisteravond ook met president Rafiq Tarar. Tarar staat in Pakistan bekend als een vertrouweling van de afgezette premier Nawaz Sharif, maar de militairen hebben hem niet afgezet. Nawaz Sharif, die bij de staatsgreep onder huisarrest werd geplaatst, is uit de hoofdstad Islamabad overgebracht naar een onbekende lokatie, zo melden de Pakistaanse media.

De coupplegers hebben weliswaar de regering van premier Nawaz Sharif afgezet, maar het parlement is niet ontbonden. Politici vroegen zich vandaag af wat er zou gebeuren als zij morgen hun reguliere zitting in het parlement houden. Volgens berichten uit Islamabad hebben de legerautoriteiten het personeel van het parlement vandaag gevraagd het gebouw te verlaten, mogelijk om te voorkomen dat de parlementszitting morgen doorgang vindt.

Oud-president Farooq Leghari, die twee jaar geleden opstapte na een diep meningsverschil met Nawaz Sharif, riep de militaire leiders vanochtend op snel een interim-regering te installeren die de weg moet vrijmaken voor het herstel van de democratie ,,in de werkelijke betekenis van het woord''. Leghari, die na zijn vertrek een eigen politieke partij oprichtte, zei dat de interim-regering een einde moet maken aan de corruptie in Pakistan en moet toewerken naar algemene verkiezingen.

Voor de gewone burger leek de situatie in het land normaal. Er werden geen demonstraties tegen het leger gemeld, en ook geen demonstraties ter ondersteuning van de afgezette premier.

In Karachi, de financiële hoofdstad van Pakistan, ging vanochtend de aandelenbeurs weer open, waar de koers direct scherp daalde met ruim zes procent, in een reactie op geruchten over een staat van beleg. De centrale bank van Pakistan greep op eigen houtje in door wisselkantoren te sluiten tot 20 oktober om speculatie te voorkomen.