Pantani wordt op DNA getest

Een openbare aanklager in het Italiaanse Trento heeft gisteren opdracht gegeven om een DNA-test te doen bij Marco Pantani. De wielrenner werd begin juni als drager van de roze leiderstrui uit de Ronde van Italië van Italië gezet omdat bij een `gezondheidscontrole' was gebleken dat zijn bloed een te hoge hematocrietwaarde had.

De proeven worden volgens openbare aanklager Bruno Giardina gedaan om na te gaan of het wel Pantani's bloed is waarin destijds meer dan de toegestane hoeveelheid rode bloedlichaampjes werd aangetroffen. Al snel na zijn uitsluiting zei de renner dat hij daar sterk aan twijfelde. Ook moet het onderzoek aantonen of de artsen van de UCI bij de bloedtest volgens de regels hebben gehandeld.

,,Dat mijn naam op het flesje stond, overtuigt me niet', zei de wielrenner een week nadat hij een startverbod had gekregen in de Ronde van Italië. ,,Dat er iets met dat bloed niet klopt, is een feit, maar ik ben twee uur later gecontroleerd in het ziekenhuis van Imola, dat officieel is goedgekeurd door het Italiaanse Olympisch Comité en daar was alles in orde.''

Nader onderzoek kan ook antwoord geven op de vraag of de bloedmonsters die aan de vooravond van de voorlaatste etappe in de Giro werden afgenomen bij Pantani en tien andere renners louter lichaamseigen stoffen bevatten of dat er ook kunstmatige producten aan zijn toegevoegd. Pantani moest vijftien dagen rust nemen als gevolg van de te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed, die kan duiden op het gebruik van het bloeddopingmiddel EPO. EPO stelt het bloed in staat meer zuurstof op te nemen, waardoor het uithoudingvermogen toeneemt.

Aangeslagen zette de tweevoudig winnaar van de Giro en de winnaar van de Tour de France van 1998 zijn fiets voor de rest van het seizoen aan de kant. Onlangs kondigde Pantani, die ook door een knieblessure wordt geplaagd, dat hij volgend seizoen weer wedstrijden gaat rijden.

De kopman van Mercatone Uno hield er na zijn uitsluiting uit de Giro rekening mee dat hij is `geflikt'. ,,De ploeg en ik wisten dat er een dopingcontrole in zat. En ik was helemaal gerust.'' Pantani wees er op dat hij al `duizenden' dopingstests had ondergaan. ,,Nooit was er iets mis. Ik heb geen doping nodig om te winnen, alleen bergen.''