Oeverwater in de whisky

Whisky is typisch zo'n drank waarover je heel moeilijk kan doen. Drinken we een glas van die kleine distileerderij uit de Speyside of toch liever een wat steviger Islay? Of juist een glas uit dat ene vat dat na 15 jaar eindelijk al zijn geheimen heeft prijsgegeven of een 25 jaar oude Macallan? Of je bestelt een van de mondiale favorieten, bijvoorbeeld een Johnnie Walker of een Glenfiddich.

Wie een keertje op ontdekkingsreis wil gaan zonder daarvoor naar Schotland te willen of de slijterij leeg te kopen, kan terecht bij een whiskycafé. Een alleraardigst exemplaar daarvan is gevestigd aan de Amsterdamse Spuistraat, niet ver van het overbekende Hoppe, Grant Café De Still geheten.

De Still is een ouderwetse kroeg zonder opsmuk. Een houten toog biedt plaats aan een tiental bezoekers en uitzicht op honderden flessen whisky en whiskey. Verder zijn er nog een paar tafeltjes geflankeerd door oude whiskyvaten. De nodige whiskyparafernalia zijn uitgestald in oude kasten. Naast de lege flessendozen staat op de `schoolborden' een deel van de whiskies geschreven. Niet allemaal want De Still heeft op het ogenblik het respectabele aantal van 428 soorten. Maar er staat wel wat nieuw, leuk of apart is. Zoals de whisky van het Isle of Arran waar de eilandbewoners na 150 jaar de distileerderij opnieuw zijn begonnen. En dan wil je toch wel even weten wat ze er van gemaakt hebben.

Ongeveer tachtig procent van het assortiment van De Still komt uit Schotland. De rest wordt opgevuld door de soortgenoten uit Ierland en Canada, enkele bourbons uit de Verenigde Staten en uiteraard de complete collectie `outsiders': Suntory uit Japan of een whiskey uit Nieuw-Zeeland. Overigens heeft het etablissement ook circa veertig bieren, inclusief de bieren van de kleine Amsterdamse brouwerij 't IJ en het Haarlemse Jopenbier.

Het meest prettige aspect van De Still is echter de houding van de barman. Ook de bezoeker zonder ruime whisky-expertise is van harte welkom en whisky-snobisme is ver te zoeken. Op ons verzoek stelt hij een kleine Ronde van Schotland samen. Hij geeft een uitgebreide uitleg van de gedronken whiskies, zet de flessen voor ons op de toog voor nadere inspectie, vult regelmatig het waterglaasje bij en tovert een fotoboek tevoorschijn met daarin de processen in de distileerderij. Een en ander wordt nog aangevuld met de nodige anecdotes en details.

Zo beginnen we met een op een sherryvat gerijpte 15 jaar oude Glendronagh en een op een portvat gerijpte Glenmorangie. Van de Single Highland malts gaan we over naar de Lowlands en drinken een 10 jaar oude Auchentoshan. Om ons het verschil in het gebruik van water duidelijk te maken, laat hij ons de 12 jaar oude Glenfarclas proeven (oeverwater) en de 12 jaar oude Macallan (waar ze het water uit de grond pompen). Kleine details die een groot verschil maken.

Een Schotse tour is zo duur te maken als de bezoeker zelf wil. Juist voor deze rondgang is het prettig dat er ook halve glazen te bestellen zijn. De prijzen beginnen bij ongeveer een gulden of zes voor een `vol' glas huiswhisky tot vijftig gulden per glas voor de 25 jaar oude Macallan. Onze kleine proeverij van zeven halve glazen plus de in whisky gedrenkte huisgemaakte balletjes gehakt en wat Hollandse kaas kostte rond de zestig gulden.

Hoewel op elke gewenste avond een mini-proeverij te beginnen is, of op afspraak een echte proeverij valt te regelen, kan je het natuurlijk ook bij één merk houden. De Still heeft aan de muur 68 kastjes met daarin een enkele fles. Deze zijn verhuurd aan bedrijven en particulieren die met een korting van ongeveer 10 tot 15 procent een fles kunnen kopen. De huur van het kastje is dan gratis.

De Still is zeker niet het enige café in Amsterdam met een ruime hoeveelheid whiskies. Wel is het een aardige plek waar de bezoeker zonder drempelvrees eens mooie whiskies kan drinken. En ook de whiskykenner bij uitstek zal zonder enige twijfel wel wat moois vinden onder de 428 whiskies.

Grant Café De Still

Spuistraat 326

Amsterdam. 020-6201349

    • Tijn Kramer