Nyerere overleden

De vroegere president van Tanzania, Julius Nyerere, is vanmorgen op 77-jarige leeftijd in een Londens ziekenhuis overleden. Hij leed aan leukemie. Nyerere was een van de belangrijkste Afrikaanse staatslieden van deze eeuw. Zijn overlijden werd vanmorgen bekendgemaakt via de Tanzaniaanse staatsradio door de huidige president, Benjamin Mkapa. ,,Ik weet dat de dood van de vader des vaderlands veel mensen zal schokken en verontrusten'', zei Mkapa. ,,Er zijn velen die vrezen dat de nationale eenheid zal afbrokkelen, dat de unie (van Tanganyika en Zanzibar) uit elkaar zal vallen en dat de betrekkingen met onze buurlanden zullen verslechteren na het verscheiden van Nyerere.'' Mkapa probeerde die ongerustheid weg te nemen door te verzekeren dat het fundament dat Nyerere gelegd heeft voldoende stevig is. Nyerere leidde zijn land naar de onafhankelijkheid in 1961, hij was president van 1961 tot zijn vrijwillig aftreden in 1985.

NECROLOGIE: pagina 9