Missers Machlas bij Ajax zonder gevolgen

Liefst zeven keer verscheen Ajax-spits Nikos Machlas gisteravond in Amsterdam alleen voor de doelman van Fortuna, Arno van Zwam. De Griek raakte alleen paal en lat en werd er moedeloos van. Gelukkig voor Ajax wisten andere spelers wel te scoren, zodat er toch nog ruim werd gewonnen: 4-1. Ajax heeft een achterstand van slechts één punt op PSV, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan de koploper.

Omdat Machlas miste, kon Fortuna door een kopbal van Ronald Hamming na elf minuten de score openen. Ajax-doelman Fred Grim was kansloos. Hij werd vanaf de tribune bekeken door twee voorgangers, Stanley Menzo en Edwin van der Sar. Van beiden werd gisteravond officieel afscheid genomen. Menzo, die door een knieblessure met voetballen moest stoppen, werd voor de wedstrijd uitgezwaaid, de naar Juventus overgestapte Van der Sar erna. Beide keepers zeiden in hun toespraakje dat ze trots waren dat ze bij Ajax hadden gespeeld.

Na een half uur kwam Ajax op gelijke hoogte tegen Fortuna. Het doelpunt werd gemaakt door Wamberto. De Braziliaan was zes minuten daarvoor in het veld gekomen voor de geblesseerde Bobson (enkel). Bij het opwarmen voor de wedstrijd was Frank Verlaat al afgehaakt. Hij werd vervangen door de Amerikaan John O'Brien. De noodgedwongen wissel met Wamberto pakte goed uit. Na zijn treffer was de ban gebroken voor de thuisclub. Richard Knopper zorgde voor rust al voor 2-1 en in de tweede helft maakte uitblinker Brian Laudrup twee treffers.

Tussendoor bleef Machlas kansen missen. Toch liet Jan Wouters hem tot het einde van de wedstrijd staan. De trainer toonde zich na afloop niet eens ontevreden over de spits. Wouters had geconstateerd dat Machlas alles goed deed, behalve het afmaken van de mogelijkheden. ,,En dat vind ik eigenlijk niet zo'n probleem. Dat komt vanzelf wel.''

Heerenveen wacht ongeduldig op de terugkeer van zijn spits Dennis de Nooijer. De Zeeuw is na een langdurige knieblessure weer speelklaar. Hij zal komende maandag een helft met het tweede elftal meespelen. Gisteravond stond de 18-jarige Romano Denneboom nog in de spits tegen FC Utrecht. Hij mist nog de ervaring en was aan vervanging toe. Net zoals Wouters met Machlas hield trainer Foppe de Haan hem op het veld. Dat geduld werd beloond, want Denneboom maakte in de 82ste minuut het enige doelpunt (1-0). Anthony Lurling gaf de beslissende pass. Vlak na rust had de aanvaller een strafschop gemist door tegen keeper Harald Wapenaar aan te schieten.

FC Twente won ook met 1-0 van NEC. Jan Vennegoor of Hesselink maakte vlak voor rust van de matige wedstrijd het winnende doelpunt. De spits kopte in de tweede helft nog een keer op de lat. Twente staat door de overwinning met Feyenoord op de gedeelde vijfde plaats. Bij NEC deed de van het Franse Rennes gehuurde Marokkaan Youssef Rossi voor het eerst mee. Hij stond centraal in de verdediging.

Bij FC Den Bosch-AZ werd er wel veel gescoord. Het werd 3-2 voor de bezoekers in een duel dat werd gekenmerkt door vele fouten. Al in de eerste helft was de eindstand bepaald. Barry van Galen zorgde met zijn tweede treffer van de avond voor het winnende doelpunt. Voor Den Bosch wacht zondag de zware uitwedstrijd tegen het ongeslagen PSV.