Megafusie banken Japan

De Japanse Sumitomo Bank en Sakura Bank zijn een fusie overeengekomen waarmee de een na grootste bank ter wereld tot stand komt. Dit hebben de presidenten van beide banken vandaag bekend gemaakt.

Beide banken zullen de fusie voor april 2002 afronden. De banken hebben gezamenlijk momenteel meer dan dertigduizend personeelsleden en zullen dit na de fusie met 9.300 mensen terugbrengen. Ook worden 183 filialen gesloten. De gezamenlijke activa van Sumitomo en Sakura bedragen 99 biljoen yen (1.900 miljard gulden) waarmee de nieuwe bank alleen de fusiepartners Dai-ichi Kangyo Bank, Fuji Bank en Industrial Bank of Japan voor zich hoeft te dulden op de ranglijst van grootste banken.

DKB, Fuji en IBJ maakten in augustus hun fusieplan bekend en hebben gezamenlijk activa ter waarde van 140 biljoen yen (2.700 miljard gulden). Eerder deze maand volgde ook de aankondiging van de banken Asahi en Tokai tot vergaande samenwerking.