Kunst van Jan des Bouvrie onder de hamer

Niet omdat hij erop is uitgekeken en ook niet om het geld. Nee, 's lands bekendste interieurontwerper, en kunstverzamelaar, Jan des Bouvrie (1941) doet een deel van zijn collectie moderne en hedendaagse kunst van de hand omdat hij vindt dat `kunst in beweging moet zijn' en nu `onder ogen van een groter publiek moet komen'. Anderen mogen nu genieten van wat tot nu toe bij hem thuis hing, in zijn tweede huis in Frankrijk of in zijn showroom Het Arsenaal in Naarden-Vesting. En de miljoen gulden opbrengst die veilinghuis Sotheby's verwacht, verdwijnt in een potje waarvan hij eigentijdse kunst van een jongere garde hoopt te kopen.

Pijn doet het ook niet, het scheiden van zijn in dertig jaar opgebouwde verzameling van kunstenaars met wie hij vaak ook een persoonlijke band had. ,,Ik heb er lang genoeg over nagedacht,'' zegt hij. ,,Ik bewaar van elke kunstenaar ten minste één werk dat ik belangrijk vind. Hoewel het wel vreemd is om het nu allemaal bij elkaar te zien in het veilinghuis. Kunst geeft een bepaald tijdsbeeld. Het is alsof ik voor het eerst door mijn eigen leven wandel. Bij elk stuk hoort wel een emotie of een ontmoeting met een kunstenaar.''

De veiling van de collectie van Jan des Bouvrie is de eerste in de nieuwe behuizing van Sotheby`s Amsterdam, die morgen officieel wordt geopend. Des Bouvrie, die zelf heeft meegewerkt aan de inrichting voor de kijkdagen, is lyrisch over de museale kwaliteiten van het gebouw aan de De Boelelaan. ,,Het is een prachtig, sober gebouw, helemaal wit met een naturel tapijt, schilderijen worden er goed uitgelicht en komen ten volle tot hun recht.''

De veiling bestaat uit 120 lots met werken uit binnen- en buitenland. Onder de buitenlandse kunstenaars bevinden zich Joseph Beuys, Christo, David Hockney, Robert Rauschenberg, Andy Warhol en Picasso van wie een beschilderde vaas wordt aangeboden met een geschatte waarde van 50 tot 70.000 gulden.

Des Bouvries belangstelling gaat vooral uit naar eigentijdse, avantgardistische kunst. ,,Toen ik begon, heb ik veel geleerd van andere verzamelaars, zoals Frits Becht. Ik volgde de ontwikkelingen in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in galeries en omdat ik veel reisde kon ik ook in het buitenland alle belangrijke galeries af. Ik heb altijd werk van jonge schilders gekocht, als ze nog net betaalbaar waren. Omdat ik dislectisch ben en nooit goed heb kunnen lezen of schrijven, heb ik wel goed leren kijken.''

Het hoogtepunt van de veiling is een serie van twintig foto's van het Engelse duo Gilbert & George, uit 1974. De foto's vormen samen een paneel van 2 bij 1,5 meter. De waarde wordt geschat op 60 tot 80.000 gulden. ,,Ik heb het destijds gekocht bij de galerie Art & Project voor 9500 gulden. Dat was 25 jaar geleden een heel bedrag waar ik twee maanden van wakker heb gelegen.''

Verder zit in het aanbod onder meer werk van Marlene Dumas, waaronder een mooi portret uit 1996 (4 tot 6000 gulden), een collage met veren van Carel Visser, theepotten van Klaas Gubbels, foto's van Paul Huf en werken van Co Westerik en Jeroen Henneman. Van Jan Schoonhoven zijn reliëfs te koop, waaronder een kartonnen reliëf uit 1965 van 20 tot 30.000 gulden, maar ook een reliëfprint uit 1972 die slechts 900 gulden hoeft op te brengen.

Meer werken zijn zeer redelijk geprijsd, wat natuurlijk niet uitsluit dat ze op de veiling het veelvoudige kunnen opbrengen. Des Bouvrie: ,,Sommige dingen laat ik veilen voor de prijs waarvoor ik ze gekocht heb, want ik wil er geen dikke winst op maken. Daaronder zijn werken van Woody van Amen, Jan Cremer, Paul Lussanet, Arman en César. En ook van Wim T. Schippers en Ger van Elk met wie ik vroeger op de kunstacademie heb gezeten.''

Gevraagd naar de jonge garde die straks wellicht zal profiteren van de veilingpot, noemt hij namen van schilders als Marc Mulders en Hans van der Hoek. Zijn voorkeur gaat uit naar schilderijen. ,,Ik heb de indruk dat er weer meer geschilderd wordt op dit ogenblik, dat men weer terug gaat naar de materie. Er zijn wel ontwikkelingen als de videokunst, maar daar ben ik niet zo mee bezig. Het is al een kunst om een video zo in je interieur te verbergen dat het niet de overhand krijgt. Daar moet je eigenlijk een aparte kamer voor inrichten. Ik ben er zelf voor kunst te integreren in het interieur. Daarom houd ik mijn ontwerpen meestal rustig, in witte of naturel kleuren. Daarbij kun je ongestraft alle soorten schilderijen ophangen. Dan kan de kunst de kleur en het beeld van het interieur bepalen.''

Veiling: De Collectie Jan des Bouvrie, Moderne en Hedendaagse kunst. 19 okt om 19u30. Kijkdagen 16, 17 en 18 okt, 10-16u. Sotheby's, De Boelelaan 30, Amsterdam. Tel. 020-5502200

    • Gerda Telgenhof