Kralj debuteert zonder grote problemen

Het was tekenend voor de perfectionist Erik Gerets dat hij gisteravond nog zocht naar een minpuntje in het spel van PSV. Ondanks de 6-1 overwinning vond de Belgische trainer dat de bal niet snel genoeg rond was gegaan in zijn team. Toch moet Gerets een uiterst genoeglijke avond hebben gehad. PSV won met groot gemak van RKC dat eerder Ajax en Feyenoord in totaal vijf punten afhandig maakte. De spitsen Nilis en Van Nistelrooy waren in een bloedvorm. En de veelbesproken doelman Ivica Kralj kon onbezorgd debuteren.

Bij de enige treffer die hij bij de stand 4-0 incasseerde, ging Kralj een fractie van een seconde te laat naar de bal. Het was een venijnig krommend schot van RKC-spits Rick Hoogendorp in een voor hem moeilijke hoek. De Hagenaar werd naderhand uitgebreid door Gerets gecomplimenteerd en kreeg een schouderklopje.

Na een goede start in de competitie hing alleen de keepers-kwestie nog als het zwaard van Damocles boven het hoofd van Gerets. Toen hij vorig seizoen zeker wist dat hij in dienst zou treden bij PSV had de voormalige rechtsback al te veel negatieve verhalen gehoord over de eerste keus, Ronald Waterreus. Vandaar dat Gerets zocht naar een nieuwe keeper. Hij vond die in de persoon van Ivica Kralj, de doelman van het Joegoslavisch elftal. Maar of de duvel er meespeelde raakte de Montenegrijn in de voorbereiding geblesseerd en trok de uiterste gemotiveerde Waterreus de positieve prestatiecurve van vorig seizoen door in de huidige competitie. Toen Gerets vorige week meedeelde dat hij nu Kralj een kans wilde geven, was Waterreus samen met Feyenoord-doelman Jurek Dudek met vijf tegentreffers de minst gepasseerde sluitpost van het betaald voetbal.

Gerets moest zijn belofte gestand doen. `RKC-uit' was een mooi moment voor een wisseling van de wacht. De 1.97 meter lange voormalige keeper van Partizan Belgrado en FC Porto zou daar niet negatief beïnvloed kunnen worden door ontevreden PSV-supporters. Kralj kon zich in Waalwijk geen beter debuut wensen. Met Nikiforov en Faber als centrale verdedigers gaf PSV weinig kansen weg. De kwaliteiten van Kralj, die wegens een eerder uitgezonden interview niet voor de tv-camera van de NOS wilde verschijnen, werden zelden op de proef gesteld. Het meest kwam Kralj in de problemen toen hij oog-in-oog met Hoogendorp even aarzelde bij een terugspeelbal en daardoor geblesseerd raakte.

Ook Gerets moest erkennen dat Kralj, die toevalligerwijs met een lichte blessure aan het bovenbeen de wedstrijd beëindigde en trekkebenend de kleedkamer opzocht, niet was uitgetest. ,,Ik heb hem niet goed kunnen beoordelen. Maar ik vond wel dat hij rust uitstraalde'', zei de Belg.

Gerets gaf Waterreus nog enige hoop. ,,In de winterstop maak ik een evaluatie. Dan beslis ik wie in de tweede helft van de competitie de eerste doelman zal zijn.'' De trainer van PSV spreekt zich niet uit over het aantal wedstrijden dat Kralj vanaf nu nog onder de lat mag staan. Maar het heeft er alle schijn van dat hij tot de winterstop Waterreus zal aflossen. Over de druk die op de schouders van Kralj rust, maakt Gerets zich allerminst zorgen. ,,Ik heb hem afgelopen weekeinde gevolgd bij Kroatië-Joegoslavië (2-2, red.). Toen was de druk voor hem wel tien keer groter dan nu bij PSV. Ivica heeft de nodige ervaring. Hij weet bovendien dat ik hem niet meteen zal vervangen als hij een fout maakt. Maar de lat ligt bij ons wel hoog.''

RKC-PSV was zeker ook de wedstrijd van Nilis en Van Nistelrooy. Samen waren ze verantwoordelijk voor vijf van de zes doelpunten. Gerets laat de twee spitsen frank en vrij voetballen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over verdedigende taken waardoor ze al hun energie kunnen steken in offensieve acties. Ze worden perfect ondersteund door het duo Van Bommel-Vogel dat voortdurend de situatie rondom de middenlijn controleert. Als dit kwartet spelers geen blessures of lange schorsingen oploopt, is PSV de torenhoge favoriet voor de landstitel.

In wat mogelijk zijn laatste seizoen bij PSV is, stevent Van Nistelrooy met grote vaart af op het record van Coen Dillen. Deze PSV'er trof 43 jaar geleden in het seizoen 1956-1957 ook 43 keer doel. Van Nistelrooy, die op dertien staat, ligt na zevende competitiewedstrijden inmiddels negen treffers voor op de goaltjesdief van toen. En dan nog gunde hij Nilis gisteravond een doelpunt toen hij zelf vrij voor RKC-doelman Van Dijk kon inschieten.

Van Nistelrooy: ,,Met dat record houd ik me helemaal niet bezig. Dat kan op den duur nog tegen je gaan werken. Ik probeer gewoon elke wedstrijd het maximale uit mezelf te halen en me te profileren.''

    • Erik Oudshoorn