Knokploeg tegen betogers Belgrado

Een knokploeg van zo'n dertig jongeren heeft gisteren in Belgrado met grof geweld een betoginkje van de oppositie uiteengeslagen. De politie stond erbij en keek ernaar.

Verdwaasd laat een dame van middelbare leeftijd haar gezwollen pols aan het ambulancepersoneel zien. ,,Ze hebben gewoon mijn pols gebroken'', stamelt ze. Een paar meter verderop loopt een spoor van bloeddruppels. Iemand is kennelijk gewond de bosjes in gevlucht.

Rond zeven uur hadden zich in de wijk Nieuw Belgrado een kleine honderd mensen verzameld voor een protestmars naar het centrum van de stad. Het was het begin van een nieuwe aflevering in de dagelijkse anti-Miloševic-protesten die de afgelopen dagen in omvang steeds kleiner leken te worden. Vanuit vier buitenwijken zou het protest naar het centrum optrekken in de hoop dat de groep demonstraten onderweg nog zou aangroeien.

In Nieuw Belgrado werd de groep die rustig op een straathoek stond te wachten op het vertreksignaal in de gaten gehouden door een tiental agenten met de platte pet. Niets duidde op ingrijpen tot er plotseling een groep jongeren tussen de demonstranten opdook. Op een teken van een van hun leiders haalden ze stokken onder hun jasjes vandaan en begonnen zonder aanzien des persoons op de demonstranten in te slaan, die verbijsterd en in paniek alle kanten op vluchtten. In een halve minuut was de straathoek leeg, op een paar oudere mensen na die niet weg hadden kunnen komen.

Op een tweede teken van hun aanvoerder verdwenen de jongeren met hun stokken weer even snel als ze gekomen waren achter een flatgebouw. De politie deed niet de geringste moeite om de burgers te beschermen. Tegenover bejaarde demonstranten met open knieën en bloedneuzen werden de schouders opgehaald. Acht mensen, zo werd later gemeld, raakten gewond, van wie een ernstig.

Ook op andere plaatsen in de stad bleek het regime gisteravond nerveus. Overal was een flinke politiemacht op de been en tijdens zeker een van de andere marsen naar het centrum sloeg de politie zelf ook op de demonstranten in. De totale opkomst was niet meer dan een paar duizend mensen die na alle ontberingen onderweg toch nog een rondje door het centrum van de stad liepen.

Het was voor het eerst tijdens deze protestronde dat het regime een knokploeg inzette om de demonstranten te intimideren. Tijdens de grote protesten van 1997 verschenen ook een keer jongeren met honkbalknuppels die wild op de demonstranten van de oppositie insloegen.

    • Renée Postma