Kluivert krijgt rode kaart in voetbaltopper

Patrick Kluivert heeft gisteren tijdens de Spaanse topper tussen Barcelona en Real Madrid een rode kaart gekregen omdat hij scheidsrechter Díaz Vega beledigde. Dankzij een liplees-analyse op basis van de camera-beelden onthulde het Barcelonese voetblad El Mundo Deportivo vanmorgen dat Kluivert de scheidsrechter zou hebben verteld dat hij ,,op diens hoerenmoeder schijt'' (,,Me cago en tu puta madre''). De wedstrijd in het stadion Camp Nou van Barcelona eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Díaz Vega was na de wedstrijd de gebeten hond. De aanhang van Real Madrid maakte zich boos omdat de scheidsrechter in de eerste helft een handsbal van Sergi vlak voor de doellijn over het hoofd zag. Van de zijde van Barcelona zette vooral de rode kaart aan Kluivert kwaad bloed. Van officiële zijde werden geen mededelingen gedaan over de woordkeus van de Nederlandse international.

De scheidsrechter moest na afloop door de politie naar de kleedkamer worden geleid. Trainer en spelers van Barcelona verklaarden na de wedstrijd dat een dergelijke wijze van protest geen reden was voor een rode kaart en dat deze dubieuze straf doorslaggevend was voor het verloop van de wedstrijd. Van Gaal meende dat de rode kaart voor Kluivert juist op een moment kwam dat Barcelona de wedstrijd beheerste.

De ,,laatste klassieker van het millennium'' in de Spaanse liga overtrof allerwege de verwachtingen. In een boeiend duel wist Real Madrid voor het eerst sinds jaren Barcelona in het eigen stadion Camp Nou in de verdediging te drijven. Een fel aanvallend Real kwam in de 27ste minuut zelfs op een 1-0 voorsprong. Raúl kopte de bal kruiselings in na een voorzet van Savio. Barcelona scoorde twee minuten later de gelijkmaker. Reiziger gaf vanaf rechts een voorzet die in het centrum werd opgevangen door Kluivert en vervolgens door Rivaldo hard en hoog werd ingeschoten.

Direct na het begin van de tweede helft scoorde Barcelona andermaal (2-1) met een schot van afstand van Luis Figo. Nadat de wedstrijd even ontaardde in een chaos, waarin de gemoederen danig verhit raakten, veel gele kaarten vielen en Kluivert zelfs met een rode kaart het veld moest verlaten, hervond het duel zijn hoge niveau. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd profiteerde Raúl van de numerieke meerderheid van Real en scoorde de Madrileense topschutter de gelijkmaker: 2-2.

Commentatoren in de Spaanse voetbalpers waren vandaag unaniem over de hoge kwaliteit van het spel. Vooral het spel van Real Madrid wordt bewonderd. De ploeg lijkt na een maandenlange crisis zijn oude ritme te hebben gevonden. Hoewel Van Gaal de laatste maanden sterk aan prestige heeft gewonnen, moest hij het dit keer weer ontgelden.

Er werden enige vraagtekens gezet bij de tactiek van Barcelona-trainer die het middenveld vrijwel onbemand liet. Ronald de Boer mocht een paar seconden voor het einde invallen. De tijd was voor hem te kort om nog een bal te raken. Na afloop meende zowel Real-trainer Toshack als Louis van Gaal dat hun ploeg een overwinning hadden gemist.

    • Steven Adolf