Kinderagenda

Stoom

Op oude films zie je ze nog wel eens: stoomlocomotieven die puffend door het landschap rijden en sissend bij een klein stationnetje stoppen. Indrukwekkend zagen ze eruit die stoommachines, -gemalen en -locomotieven die nu allemaal vervangen zijn, maar nog wel zijn te zien in het Nederlands Stoommachinemuseum. Lijkt het je leuk om ook eens met water en vuur aan de slag te gaan om stoom te maken? In de herfstvakantie kunnen kinderen in het pas in gebruik genomen Stoomlab aan de gang. Ze kunnen er met stoom experimenteren. Ze stoken de ketel tot het water kookt en daarmee zetten ze de smeedhamer, betonmolen of een ander werktuig in beweging. Bezoekers van het Stoomlab kunnen ook meedoen aan een speurtocht en voor de allerkleinsten is er een kleurplaat.

*Stoomspeelweek van 26 t/m 31 okt in het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, Medemblik. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan de dijk tussen Medemblik en Wervershoof. Open di-zo 10-17u. Deelname aan de speurtocht en Stoomlab (voor kinderen van 6 tot 12 jaar) ƒ1,50. Toegang tot het museum ƒ3,50 voor kinderen, ƒ7,50 voor volwassenen. Inl 0227-544732.

Postbodes

In het Arnhems Openluchtmuseum zijn ze op zoek naar postbodes en koeriers voor de Museum Expresse. Kleuters van 3 t/m 6 jaar kunnen meemaken wat het werk van postbode nou eigenlijk inhoudt. Ze kunnen zich aanmelden bij het oude postkantoor en daar halen ze onder begeleiding brievenbussen leeg, sorteren post opkleur en bezorgen het daarna in de bussen. En ze mogen zelfs een brief openmaken, iets dat echte postbodes nooit mogen! Grotere kinderen (7 t/m 12 jaar) krijgen, verkleed als koerier, brieven en pakketjes die zij bij verschillende locaties in het museum moeten bezorgen of ophalen. Wanneer zij dat op tijd doen, worden ze officieel benoemd tot koerier van `De Museum Expresse', wat natuurlijk ook beloond wordt.

*Kleuterbodes (3 t/m 6 jaar) en koeriersdienst (7 t/m 12 jaar) van 16 t/m 31 okt in het Arnhems Openluchtmuseum, Schelmseweg 89. Het koerierswerk duurt ongeveer een uur, de kleuters zijn een half uur bezig. Toegang kinderen van 4-12 jaar ƒ12,50, daarboven ƒ18. Openingstijden 10-17u. Inl 026-3576111.

Bloopers

De conservatoren van het Belasting & Douane Museum hebben last van een kleine najaarsdepressie. Bij het vallen van de bladeren zijn ze helemaal van slag geraakt en dus zijn er fouten gemaakt in het museum. In elke zaal staan levensgrote poppen in decors, maar bij de opstelling is er nogal wat fout gegaan. Wat is er bijvoorbeeld aan de hand met de belastingontvanger die net een flinke klap op zijn hoofd heeft gekregen en hoe kan een Middeleeuwse koopman zaken doen met een gsm? Kom naar het museum en help de conservatoren bij het opsporen van alle bloopers, ook maak je dan tegelijkertijd een wandeling door 15 eeuwen belastinggeschiedenis.

*Zoektocht van 16 t/m 31 okt voor kinderen vanaf 6 jaar door het Belasting & Douane Museum, Parklaan 16, Rotterdam. Open di t/m zo 11-17u. De toegang is gratis.

Archeoloog

Gouden sieraden, botten, pijpenkoppen, kruiken, glaswerk de mooiste dingen vinden archeologen vaak in de grond. En meestal zijn die vondsten duizenden jaren oud, soms vinden ze hele steden met vestingmuren en vuurplaatsen. Soms stuiten ze op schedels van onze voorouders. Het lijkt zo'n mooi beroep, maar soms moeten archeologen daar jaren met kleine schepjes voor graven, in de hete zon, regen of kou. En het gebeurt ook wel eens dat ze graven op een verkeerde plaats en alleen maar een paar scherven vinden. Zou je in de herfstvakantie ook wel eens een middag archeoloog willen zijn? Dat kan in het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. Op drie middagen 19, 20 en 21 oktober van 12-16u vertelt een echte archeoloog waar je op moet letten bij het zoeken en verzamelen van oude vondsten. Dan mag er zelf worden gegraven bij de toekomstige ecologische boerderij. Wie wat gevonden heeft kan van de archeoloog horen wat het is en uit welke tijd het stamt. Ook kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar na afloop een bezoek brengen aan de expositie `Dubbele bodem' over archeologie in Eindhoven.

*Archeoloog voor een middag voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op 19, 20 en 21 okt van 14-16u in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven. Kosten ƒ2,50 per kind (ook ouders/begeleiders zijn welkom, voor hen is deelname gratis). Res 040-2594700.

De Rode Jas

Heel lang geleden was er in Parijs een speeldozenmaker. Michel Roullet was zijn naam en hij was de knapste speeldozenmaker van heel Frankrijk. Op een dag verschijnt de Dame met de Rode Jas en dat verandert zijn hele leven. Op 20, 21, 27 en 28 okt om 13u30, 14u30 en 15u30 vertelt Victor Frederik het verhaal van De Dame met de Rode Jas in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht. Muzikaal speelgoed uit de collectie zoals de Goochelaar, Banjospeler, de Violist op de Regenton en de Zingende Nachtegaal spelen de hoofdrol bij de voorstelling.

*De Dame met de Rode Jas, vertelvoorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar op 20, 21, 27 en 28 okt om 13u30, 14u30 en 15u30 in het Nationaal Museum van Speelklok en Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht. Toegang inclusief een bezoek aan het museum voor kinderen van 3-12 jaar ƒ6,50 daarboven ƒ9. Res 030-2312789.

Films

Bijna elk kind heeft wel eens een boek van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren gelezen. Ze schreef wel 84 boeken en ze zijn vertaald in 76 verschillende talen. Sommige van haar boeken zijn ook verfilmd; Pippi Langkous hebben de meeste kinderen wel eens op video of tv gezien en daarom draaien ze in het Kinderfilmfestival `Astrid Lindgren Vertelt' zeven andere spannende en avontuurlijke films van haar: Astrid Lindgren Vertelt (vanaf 4 jaar), Karlsson Duimpje (vanaf 4 jaar), Karlsson van het Dak (vanaf 5 jaar), Lotta loopt weg (vanaf 4 jaar), Mio, mijn Mio (vanaf 8 jaar), Rasmus en de Landloper (vanaf 5 jaar) en Ronja de Roversdochter (vanaf 8 jaar) zijn vanaf 16 t/m 24 oktober te zien in vijf Brabantse filmtheaters.

*Kinderfilmfestival `Astrid Lindgren Vertelt' van 16 tot en met 24 okt in 5 Brabantse filmtheaters: Cultureel Centrum De Weyer Boxmeer (0485-574919), Filmtheater Cuijk (0485-315107), Dorpshuis De Klip in Dorst (0161-412182), Filmtheater Oosterhout (0162-457887) en Filmtheater Louis in Tilburg (5490390). Voor meer informatie of een programma-affiche: 076-5303197.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker