Keegan en Brown blij met confrontatie

De bondscoaches van Engeland en Schotland hielden zich groot nadat hun ploegen tegen elkaar hadden geloot in de play-offs van de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal. Ondanks de zware confrontatie zeiden de twee mannen verheugd te zijn. ,,We hebben allebei de jackpot gewonnen'', oordeelde Kevin Keegan van Engeland. ,,Wij weten veel van de Schotten en de Schotten van ons. Het worden ongetwijfeld twee fantastische wedstrijden.'' ,,Achteraf ben ik blij met deze loting'', reageerde zijn Schotse collega Craig Brown.

Engeland en Schotland speelden in 1872 de eerste officiële interland uit de geschiedenis van het voetbal. Daarna ontmoetten ze elkaar nog 107 keer. Vroeger speelden de Engelsen en Schotten jaarlijks tegen elkaar, maar die ontmoetingen werden na 1989 stopgezet, mede wegens het opkomende vandalisme. De laatste keer dat de ploegen elkaar troffen, was tijdens de eindronde van het EK in Engeland. De thuisploeg won toen met 2-0. ,,Destijds was Engeland een ingespeelde ploeg en dat is nu niet geval'', aldus Brown.

Schotland speelt op zaterdag 13 november eerst thuis op Hampden Park in Glasgow, de return is op woensdag 17 november op Wembley in Londen. De winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor de EK-eindronde van volgend jaar. De autoriteiten in beide landen hebben strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Om iedereen dezelfde kans te geven de wedstrijd te bezoeken, kunnen toegangsbewijzen voor de twee wedstrijden vanaf maandag alleen telefonisch worden besteld.

De andere duels in de play-offs zijn: Israël-Denemarken, Slovenië-Oekraïne en Ierland-Turkije. De volgende twaalf landen zijn al geplaatst voor het EK: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Joegoslavië, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Jong Oranje heeft in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap tegen Jong België geloot. De winnaar over beide duels plaatst zich samen met zeven andere landen voor het Europees kampioenschap. De beste vier van dat EK mogen uitkomen op de Olympische Spelen in Sydney. De andere wedstrijden zijn: Tsjechië-Griekenland, Polen-Turkije, Noorwegen-Spanje, Joegoslavië-Engeland, Rusland-Slowakije, Portugal-Kroatië en Frankrijk-Italië.