Internationale beurzen

LONDEN

Een stijgende koers van het termijncontract op de Amerikaanse S&P 500 index, die wees op een hogere opening vanmiddag op Wall Street, behoedde de Europese beurzen vanmorgen voor koersval na de tweede achtereenvolgende koersdaling op Wall Street gisteren. In Londen stond de FTSE-index rond het middaguur op 6104 punten – een bescheiden verlies van 0,15 procent. Telecom-aandelen moesten terug, maar Allied Domecq steeg 3 procent na speculatie over een overnamebod.

FRANKFURT

Duitse aandelen konden per saldo vanmorgen een lichte winst laten zien, ondanks aanhoudende verliezen op de obligatiemarkt die het lopende termijncontract op de toonaangevende 10-jarige Duitse staatsobligatie naar een recordlaagte dreven. De DAX-index noteerde 0,01 procent hoger op 5294 punten. tegenover een flink aantal dalers stond DaimlerChrysel, dat een `belangrijk besluit' aankondigde. Alleen al die melding zorgde voor een koerssprong met 3,2 procent. Ook BMW daalde met 1,8 procent, hoewel de verkopen over de eerste negen maanden met 10 procent zijn gestegen.

PARIJS

Ook de CAC-index hield zich naar omstandigheden goed, met een stijging van 0,1 procent op 4608 punten. Bull trok de aandacht. Het computerconcern profiteerde van geruchten dat het Japanse NEC zijn aandeel in Bull zou willen vergroten. Dat leidde tot een stijging van 4,7 procent.

TOKIO

Euforie over een nieuwe mogelijke bankfusie tussen Sumitomo en Sakura heeft de negatieve stemming op de effectenbeurs van Tokio overvleugeld. Het Nikkei-gemiddelde steeg 25,77 punten (0,15 procent) tot 17.780,26. Ook in de rest van Azië stegen de indices licht. De Hang-Sengindex steeg met 0,1 procent en Seoel sloot 1,23 procent hoger.

NEW YORK

De beurs van New York is opnieuw fors gedaald. Na het verlies van ruim 2 procent op dinsdag moest het Dow Jones-gemiddelde gisteren opnieuw 184,90 punten (1,77 procent) terug tot een niveau van 10.232,16 punten.

Dalende obligatiekoersen, en een navenant stijgende lange-termijnrente drukten de aandelenkoersen, en ook in de technologiesector was er meer slecht nieuws. Chipfabrikant Intel, die dinsdag nabeurs een winstdaling over het derde kwartaal bekendmaakte, viel 6 procent. Compaq daalde met 5,1 procent. Philip Morris daalde met 3,7 procent, na hun erkenning dat roken ongezond is.