`Interesse ABN Amro in SocGen'

ABN Amro heeft voor het eerst openlijk interesse getoond in de Franse branchegenoot Société Générale (SocGen). Bestuursvoorzitter J. Kalff van de grootste bank van Nederland stelt in een interview met the Wall Street Journal dat ABN Amro bank kijkt ,,om iets te doen met Société Générale''.

Een woordvoerder van ABN Amro benadrukt in een reactie dat Kalff niet sprak over een overname of een fusiepoging. ,,We zouden willen kijken naar vormen van samenwerking, dus dat is totaal iets anders.'' De zegsman ontkent niet dat dit wel eens in een overname zou kunnen uitmonden.

Het is niet de eerste keer dat ABN Amro in verband wordt gebracht met SocGen. Zo werd de bank begin dit jaar getipt als de witte ridder die SocGen uit de klauwen van Banque Nationale de Paris (BNP) moest redden. Die buitenlandse hulp was niet nodig omdat de Franse megafusie, waarbij ook Paribas betrokken was, uiteindelijk toch stukliep.

De Franse staat weerde begin dit jaar de inmenging van buitenlandse banken om tot een Franse oplossing te kunnen komen. Deze eis heeft de overheid – gedwongen na de mislukte bankenfusie – grotendeels laten varen. Reden voor ABN Amro om weer eens te gaan snuffelen in Frankrijk.

De Nederlanders hebben zich al die tijd gedeisd gehouden. ,,Want we weten wanneer we ergens niet welkom zijn. Die les hebben we wel geleerd'', aldus de ABN Amro-man. Vorig jaar greep de bank om die reden naast de Belgische Generale Bank. Het vijandelijk bod, ook wel de invasie van de Bataven genoemd, viel slecht bij de zuiderburen en de aandeelhouders van de Generale, die nu onderdeel is van het Nederlands-Belgische concern Fortis.

Dat ABN Amro niet altijd welkom is geweest in Frankrijk bleek vorig jaar wel tijdens de wedloop om CIC dat nog in handen van de overheid verkeerde. Hoewel ABN Amro een hoger bod had uitgebracht besloot Parijs de bank in handen te geven van Crédit Mutuel.