Hier & Daar

Draaiorgel

In het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement wordt 15 okt een draaiorgelconcert gegeven. Orchestrions, straat-, kermis- en dansorgels zijn de hele avond te beluisteren in verschillende ruimtes van het museum. Pronkstuk is de zojuist gerestaureerde Heizmann Orchestrion. Het instrument werd rond 1880 vervaardigd in Duitsland. Met zijn spectaculaire dubbele waaier van messing trompetten behoort de Heizmann tot de top van de collectie.

*Draaiorgelconcert, 15 okt, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht. Aanvang 19u30, kassa 19u. Volw ƒ9 kind tot 13 ƒ5 mjk gratis. Inl 030-2312789

Sterrenkunde

Het Artis Planetarium organiseert weer een cursus `Sterrenkunde voor beginners'. Geschiedenis van de sterrenkunde, moderne planeetonderzoek, levensloop van sterren, ontstaan en ontwikkeling van het heelal en het zelf thuisraken aan de sterrenhemel komen aan bod. Op de binnenkant van de twintig meter grote koepel kunnen allerlei hemelverschijnselen worden geprojecteerd zoals sterren, sterrenbeelden, zon, maan en planeten.

*Cursus sterrenkunde, van 1 nov t/m 20 dec, Artis Amsterdam. Kosten ƒ100, incl. cursusbrochure en lesmateriaal. Aanmelden op tel 020-5233452

Hoogspanning

Vanaf 14 okt is onder de titel Hoogspanning! in Museum Boerhaave een tentoonstelling te zien over elektriciteit. Oude elektriseermachines, Leidse flessen, de zuil van Volta, een Van der Graaf generator en nog veel meer historische elektra stellen de bezoekers in staat om de zoektocht naar de aard van het verschijnsel elektriciteit op de voet te volgen. Het publiek kan kennismaken met de hoofdrolspelers van het elektrisch onderzoek van de 18de tot in de 20ste eeuw en hun vaak imposante wetenschappelijke instrumentarium. De bezoekers kunnen zelfs enkele baanbrekende elektrische experimenten zelf uitvoeren.

*Hoogspanning! Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstr. 10, Leiden. T/m 14 mei 2000. Open di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Volw ƒ5 kind tot 18 ƒ2, MJK gratis. Inl 071-5214224 www.museumboerhaave.nl

Korte film

In Theater De Kolk in Assen is zo 17 okt de Dag van de korte film. Korte films van Peter Delpeut, Nathalie Alonso Casale, Ansuya Blom, Marc Geeraards e.a. en video's van o.a. Martijn Verhallen, Arno Coenen en René Bosma. 's Middags zijn er vraaggesprekken met medewerkers van Filmstad Den Haag, Planet Art Hengelo en TARt Enschede.

*Dag van de korte film. Theater De Kolk Vaart ZZ 4, Assen. zo 17 12-18u ƒ25. Res 0592-313330.

Dinnerwalks

In Alkmaar beginnen op 17 okt de Dinnerwalks weer. Alkmaarse gidsen met een (kunst)historische achtergrond verzorgen de wandelingen door de binnenstad. Zij nemen de wandelaars mee naar mooie plekken en vertellen over de geschiedenis van de stad. Tevens dragen de gidsen er zorg voor dat de wandelaars op tijd arriveren in de restaurants waar een specialiteit van het huis wordt geserveerd.

*De Dinnerclub. 3-gangendiner à ƒ99, 4-gangen ƒ125. Inl en res 070-3800428. Dinnerwalks zijn er in Amsterdam, Alkmaar, Delft, Gouda, Leiden en Zwolle.

Turkije

Tijdens de Culturele Week Turkije van 16 t/m 24 okt in Rotterdam is film, theater, muziek en poezie uit Turkije te vinden in een groot aantal kunststichtingen. Zo is er traditionele Turkse muziek van Ahmet Özhan te beluisteren en treedt popster Sezen Aksu met het Willem Breuker Kollektief op. Verder wordt de Toneelschuurproductie Vertellingen van 1001 Nacht opgevoerd, is er een poeziëprogramma `Tulp, hoe gaat het' en een expositie van topografische kaarten en scheepsinstrumenten uit het Osmaanse Rijk.

*Culturele Week Turkije, 16 t/m 24 okt in Rotterdam. Inl en programmakrant Theater Zuidplein, tel 010-2030207.

Kleurrijke Zondagen

Onder de titel `Kleurrijke Zondagen: religie in het Museon' vindt op 17 okt de tweede manifestatie over internationale samenwerking en multiculturele diversiteitplaats in het Museon in Den Haag. Het publiek kan van 12-17u kennismaken met verschillende religies en levensbeschouwingen, zoals Taoïsme, Bahái, Hindoeïsme, de religie van Indianen of Aboriginals en de Russisch-Orthodoxe kerk. Behalve lezingen en een markt zijn er verschillende muziek- en dansoptredens.

*Kleurrijke Zondagen: religie in het Museon, zo 17 okt 12-17u in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Toegang ƒ10, CJP/65+ ƒ8, kinderen ƒ6, MJK gratis. Tel 070-3456154.

Brandweerbeurs

Op de Brandweerbeurs op 16 en 17 okt in Autotron Rosmalen geeft de brandweer demonstraties duiken, gaspakinzet, hulpverlening en brandbestrijding en houdt vliegbasis Volkel een demonstratie met het crashteam. Verder brengt de Regionale Brandweer op een tentoonstelling de afgelopen 50 jaar in beeld op het gebied van o.a. brandbestrijding.

*Brandweerbeurs, Autotron Rosmalen, 16 en 17 okt 10-17u. Toegang ƒ19,50, kinderen 4-11 jaar ƒ17,50. Inl 073-5233300.