Groot-Brittannië

Ellen Cantor

Liefde, schoonheid, hoop en verbazing: dat moeten de video-installaties van de Amerikaanse Ellen Cantor uitdrukken, die te zien zijn in de Delfina Studio, een verbouwde chocolade fabriek annex galerie en kunstenaarswerkplaats op de zuidelijke Theems-oever in de wijk Bermondsey. Op drie schermen vervlecht Cantor fragmenten van Marilyn Monroe, Clark Gable en Natalie Wood met de eerste scènes uit de ruimte en het commentaar van astronauten John Glenn, Buzz Aldrin, Neil Armstrong en Alan Shepard. Fictie en feit als nieuw massamedium. Op aards niveau serveert de Delfina Studio verantwoorde lunches. Ellen Cantor met Be my Baby in de Delfina Studio, 50 Bermondsey Street. Ma t/m vr 10-17 uur. Metro London Bridge.

A grand design

Wat is de bedoeling van een museum? Wat betekent de collectie van een museum? Hoe zullen musea in de toekomst eruit zien? Op zulke vragen probeert de expositie A grand design in het Londense Victoria and Albert Museum een antwoord te geven. Via Leonardi da Vinci, Charles Dickens, Vivienne Westwood en zelfs Gerrit Rietveld geeft het V&A niet alleen een kijkje in een van de rijkste schatkamers van het Engelse cultuurbezit, maar ook een close-up van zichzelf. T/m 16 jan A grand design in het Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, Londen SW7. Ma t/m zo 10-17.45. Inl 00-441719422000 & www.vam.ac.uk Metro: South Kensington.

Charlie's Garden Army

Geen land tuiniert zo graag als het Verenigd Koninkrijk. Het overbrugt de klassen, bindt seksen en lijkt andere lusten te vervangen. Hoewel? Verlangen de miljoenen mannen die wekelijks naar Charlie's Garden Army kijken naar groene vingers of iets anders? Presentatrice Charlie Dimmock, een 32-jarige roodharige vrouw met een Australisch accent en een voorkeur voor openvallende T-shirts in plaats van tweed en curduroy, zit er niet mee. Het tuincentrum dat ze in Hampshire runt vaart er wel bij. Morgen is ze in de Londense wijk Brixton, waar ze een voormalig fabrieksterrein omtovert in een lusthof. Charlie's Garden Army; BBC2, vr 21u30u. www.bbc.co.uk.

Postzegels

De serie met zwart-wit-portretten van prins Edward en zijn vrouw Sophie Rhys-Jones gaat als warme broodjes. De serie met vuurtorens langs de Britse kusten is uitverkocht. Met de Royal Mail als geheel gaat het door de concurrentie niet zo goed, maar postzegels blijven in het land dat ze uitvond uiterst populair. Ter gelegenheid van het millenium drukten de posterijen 48 zegels met werken van Britse kunstenaars uit alle eeuwen. Van David Hockney's kleurige textielweverij tot een zwart-wit-opname van een oorlogsgraf door Don McCullin. In de nieuwe British Library zijn ze allemaal te zien, met de originele kunstwerken. T/m 18 jan Post impressions in The British Library, 96 Euston Road, Londen NW1; ma t/m za 9u30-17u; di 9u30-20u; Metro: Euston Station. www.bl.uk en www.millenniumstamps.co.uk.

En verder

In de Royal Academy: t/m 10 dec portretten van Anthony van Dyck en t/m 13 dec Sloane, The Architect 00-441713008000; T/m 14 okt Rankin: Raw Nudes in de Proud Galleries 00-441718394942; T/m 5 dec Neurotic Realism Part Two in de Saatchi Gallery 00-441716248299; T/m 24 okt The shape of the Century, Britse sculpturen op Canary Wharf; T/m 15 jan Antigone in The Old Vic 00-441713691722.