Geen claim tramtunnel

De miljoenenclaims die de grootwinkelbedrijven in de Haagse binnenstad bij de gemeente wilden indienen vanwege de overlast door de bouw van de tramtunnel zijn van de baan. In ruil daarvoor mogen de winkels in de binnenstad vanaf volgend jaar elke zondag pen.Dit heeft het college van B en W in Den Haag gisteren bekendgemaakt. De gemeenteraad moet de overeenkomst nog wel goedkeuren.

De grootwinkelbedrijven dreigden al enkele maanden met de claims, omdat de bouw van de tramtunnel veel overlast bezorgd aan het winkelend publiek. De Bijenkorf en de HEMA, beide gevestigd aan de Grote Markstraat, lieten eerder dit jaar weten samen 7,5 miljoen gulden aan inkomsten te hebben gemist. Het tegenovergelegen V&D heeft nooit een bedrag bekendgemaakt. De gemeente heeft vanaf het begin zeer afwijzend tegenover de claims gestaan omdat er sprake zou zijn van een herenakkoord tussen de bedrijven en de gemeente.

Naast het instellen van de winkelzondagen is ook overeengekomen dat het winkelgebied zal worden opgeknapt. Het plan voorziet in nieuwbouw, een megabioscoop en betere parkeergelegenheid. Voor de uitvoering trekt Den Haag vijf tot zeven jaar uit. Hoeveel de opknapbeurt gaat kosten is nog niet bekend.