`Geen bewijs massamoord Oost-Timor'

Er is ,,geen spoor van bewijs'' dat er vorige maand in Oost-Timor massamoorden zijn gepleegd, volgens de Verenigde Naties.

,,We hebben de gruwelijkste verhalen gehoord maar tot dusverre hebben we geen enkele aanwijzing dat ze op waarheid berusten'', zei woordvoerder Michel Barton gisteren in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. ,,Er zijn moorden gepleegd. Er zijn de vreselijkste dingen gebeurd. Maar het is onwaarschijnlijk dat er een grootschalig bloedbad is aangericht.''

Organisaties voor de rechten van de mens schatten eerder dat er tienduizenden doden waren gevallen. Vluchtelingen kwamen met berichten over grootscheepse moordpartijen. Lijken zouden in massagraven zijn verborgen of in zee zijn gegooid. Tot dusverre zijn minder dan honderd doden ontdekt.

Bij pogingen om vast te stellen waar de 890.000 inwoners van Oost-Timor zijn gebleven, missen de Verenigde Naties nog altijd 400.000 mensen. Ruim een kwart miljoen Oost-Timorezen zijn naar het westen van het eiland gevlucht waar ze in vluchtelingkampen bivakkeren. Ruim 200.000 bewoners zijn sinds de komst van de vredesmacht naar huis teruggekeerd. Maar de rest van de bevolking is nog spoorloos. De VN vermoeden dat deze mensen zich schuilhouden in de bergen en andere ontoegankelijke delen van Oost-Timor omdat ze de veiligheidssituatie nog altijd te onzeker vinden. Hulporganisaties maken zich zorgen over de voedselvoorziening van deze vluchtelingen.

De commandant van de internationale vredesmacht INTERFET in Oost-Timor, Peter Cosgrove, heeft vandaag voorgesteld een bufferzone in te stellen langs de grens tussen Oost- en West-Timor. Dat niemandsland moet verdere botsingen voorkomen tussen het Indonesische leger en de internationale politiemacht. Sinds 20 september proberen internationale troepen de orde in Oost-Timor te herstellen nadat de provincie daarvoor door pro-Indonesische milities onveilig was gemaakt.

Bij een vuurgevecht langs de grens schoten soldaten van INTERFET zondag een Indonesische politieman dood. Beide partijen beschuldigden elkaar ervan dat ze de grens hadden geschonden. Het incident ontstond omdat de loop van de grens omstreden is. De schietpartij vergrootte de spanningen tussen INTERFET en het Indonesische leger.

Een grote meerderheid van de bevolking in Oost-Timor stemde eind augustus in een referendum voor onafhankelijkheid van de voormalige Portugese kolonie die in 1975 door Indonesië geannexeerd werd. West-Timor blijft Indonesisch grondgebied.